Mitt i Bromma

Alviksskol­ans elever hyllar sin hemort med rap och poesi.

”Jag tror det kan väcka känslor hos andra”

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Svenskalär­aren Malin Larsson fick idén från Postmuseum­s utställnin­g Älskade postnummer. I den lyfts flera rappare runtom i landet fram som ”reppar”, alltså represente­rar, de tre första siffrorna i sitt postnummer – något som är vanligt inom hiphop.

Postnumret säger något om vem man är, var man hör hemma och om gemenskape­n i området.

Hyllar Alvik och Bromma

Nu är det Alviksskol­ans elever i sjunde och åttonde klass som har i uppgift att reppa 167 och genom hyllningst­exter sätta Alvik och Bromma på kartan.

– Det är viktigt som elev att få sätta sig in i sitt eget sammanhang och besjäla postnumret. Vi ska åka till museet och se utställnin­gen nästa vecka, och eleverna har också i uppgift att twittra uppgiften, som ett slags spoken word, skriven som poesi, säger Malin Larsson.

Del av ens identitet

Eleverna i 8C har skrivit ett första utkast. De ska nämna tio platser i Bromma som betyder något för dem, och varje mening ska börja med ”Du ger mig...” .

Många av ungdomarna menar att området de bor i är en del av deras identitet.

– Jag tror att även om jag skulle flytta till USA skulle Bromma alltid vara en del av mig. Det är här jag är uppvuxen och lärde mig cykla, säger Axel Hellekant Svensson.

My Holmberg, som bor i Vällingby, håller med.

– Jag har bott där sedan jag var ett år, jag känner alla grannar. Om jag skulle flytta skulle jag inte känna mig som hemma, även om jag inte är emot förändring, säger hon.

Läser Isons bok

Samtidigt som de skriver poesin läser de rapparen Ison Glasgows bok När jag inte hade nåt, en biografi om hans uppväxt. My Holmberg tror att det finns fördomar om olika områden.

– Bara för att jag bor i Vällingby behöver jag ju inte bli som någon som folk tror bor i Vällingby, säger hon.

– Precis, vissa kanske tror att alla från Äppelviken är rikemansba­rn till exempel, säger Ebba Fhölenhag.

Ställa ut poesin

När hela projektet är klart är förhoppnin­gen att kunna ställa ut poesin till allmän beskådan, kanske på Alviks torg, berättar läraren Malin Larsson.

– Jag tror att det kan väcka känslor hos andra. Kanske börjar de tänka och uppskatta det som finns omkring dem lite bättre, säger eleven Nelly Holst.

Jag tror att även om jag skulle flytta till USA skulle Bromma alltid vara en del av mig.

 ??  ??
 ??  ?? HYLLNING. Ebba Fhölenhag, Nelly
HYLLNING. Ebba Fhölenhag, Nelly
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Holst och My Holmberg skriver poesi om orten de bor på.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Holst och My Holmberg skriver poesi om orten de bor på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden