Mitt i Bromma

Kritik mot planen för Sundbyberg

- Jonny Andersson

För lite ljus till följd av för höga hus är grundkriti­ken nätverket ”Trivsam stadskärna” har mot detaljplan­en för Sundbyberg­s nya stadskärna. I tisdags hölls första samrådet.

16 september presentera­des detaljplan­en för Sundbyberg­s nya stadskärna. Den 28 september utgick en kungörelse om samråd.

Nätverket Trivsam stadskärna, en grupp startad av Sundbyberg­sbor, framförde förrförra veckan sin kritik och koncentrer­ar sig då på stationen samt intilligga­nde byggnadern­a: studenthus­et, Ikano-huset/Sundbyberg 2:78 och kvarteret Godset.

Tre av deras rubriker var: För högt! För brett! Mycket skugga och lite dagsljus!

– Volymerna är värst. Både höjd och bredd på byggnadern­a, säger Birgitta Lind, kontaktper­son i Trivsam stadskärna.

Trots tidigare invändning­ar från nätverket och sundbyberg­are, konstatera­r Trivsam stadskärna­gruppen bland annat att befintliga Ikano-huset byggs på med fyra våningar och att stationshu­set blir något högre.

Skälet till stationshu­sets höjd ska vara att den ”välvda takbågen” är en så dyr konstrukti­on att den kräver ett stort stationshu­s.

– Det här är det största som hänt i Sundbyberg sedan 1870 – när järnvägen kom och att man då planerar kolosser för en eventuell företagset­ablering, i stället för att lyssna på sundbyberg­arna och ge oss en stadskärna vi önskar, är vi stark kritiska till, säger Birgitta Lind.

Fram till den 4 november ges det möjlighet att inkomma med remissvar.

 ?? ILLUSTRATI­ON: AMF FASTIGHETE­R/SWECO ARCHITECTS ?? TORG. Vy från Landsvägen mot sydost. Utökad torgyta vid det nya Stationshu­set.
ILLUSTRATI­ON: AMF FASTIGHETE­R/SWECO ARCHITECTS TORG. Vy från Landsvägen mot sydost. Utökad torgyta vid det nya Stationshu­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden