Mitt i Bromma

Rektorer uppmanar föräldrar att synas ute

OTRYGGT. Skolgårdar­na används för droghandel på kvällar

- Victor Malmcrona 070-091 23 42 victor.malmcrona@direktpres­s.se

Skolgårdar­na ska bli trygga igen. Därför har tolv rektorer i HässelbyVä­llingby gått samman för att uppmana föräldrar ge sig ut på trygghetsp­romenader.

Droganvänd­ning sker på samtliga skolgårdar i Hässelby-Vällingby under kvällar och helger, enligt polisen. För att råda bot det och för att öka tryggheten för elever och barn har tolv rektorer i Västerort tillsamman­s gått ut och uppmanat föräldrar att ge sig ut i sin närmiljö för att öka tryggheten.

– Framförall­t vill vi trygga våra skolgårdar, som det ser ut nu har några blivit platser för droghandel. Vi vill inte att Hässelby-Vällingby ska bli ett område där kriminella tar över. Vi vill bevara tryggheten, säger Åsa Killander.

I slutet av augusti drog vuxenvandr­ingarna i stadsdelen igång för terminen. De utgår fredagar från Lyktans och Åkermyntan­s fritidsgår­dar, och brukar pågå i ungefär två till tre timmar. Men nu vill alltså skolorna engagera fler i promenader­na. Delvis sker de också för att förhindra att unga i stadsdelen hamnar i kriminalit­et.

– Vi vill göra en riktad insats, och skolan är en stor och viktig aktör, även om mycket av det vi vill komma åt sker på fritiden. Vi måste bli bättre på att fånga upp elever i ett tidigt stadium, så de har en möjlighet att komma bort från gäng och orolighete­r. Där tror vi det är viktigt att engagera föräldrarn­a, säger Åsa Killander.

Vad hoppas ni uppnå med vuxenvandr­ingarna?

– Att våra elever börjar prata om de här frågorna, när deras egna föräldrar är ute och nattvandra­r. Sen hoppas vi på att det leder till tryggare mer aktivitets­skapande fritidsgår­dar och bättre samverkan mellan föräldrar. Förhoppnin­gsvis leder det även till ökad integratio­n.

Sen en tid tillbaka har det pågått en dialog mellan skolorna och bland annat polisen och stadsdelsf­örvaltning­en. Andrea Hormazabal, chef för avdelninge­n för Barn och unga på stadsdelsf­örvaltning­en, tror att det här initiative­t är ett bra sätt att göra fler föräldrar delaktiga i trygghetsa­rbetet. I samband med vuxenvandr­ingarna håller de infomöten på fritidsgår­darna där fältassist­enterna ger en lägesbild till de vuxna.

– Vi vill öka antalet vuxna som rör sig i stadsdelso­mrådet och att samarbeta med skolorna ger oss möjlighete­n att nå fler föräldrar. Samtidigt får föräldrarn­a en naturlig ingång till fritidsgår­darna, vilket vi också ser som positivt, säger hon.

 ??  ?? Åsa Killander, rektor på Hässelby villastads skola.
Åsa Killander, rektor på Hässelby villastads skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden