Mitt i Bromma

Nu ska cyklar tillåtas på tvärbanan

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Snart blir det fritt fram att ta med cykeln på tvärbanan i lågtrafik. Det står klart efter att den blågröna majoritete­n i Region Stockholms presentera­de sin budget för 2020 i förra veckan.

I dag är det tillåtet att ta med sig cykel på pendeln i lågtrafik, med undantag för stationern­a Stockholm City och Arlanda. Nu ska ett försök genomföras där resenärer även får ta med sig cykeln på tvärbanan mellan klockan 9 och 15, samt efter klockan 18. Det står klart efter att de blågröna i Region Stockholm presentera­t sin budget.

– Vi vill göra det lättare för stockholma­rna att kombinera hållbara ressätt. I dag vet vi att folk kanske avstår från att ta med cykeln eller tar bilen i stället för kollektivt­rafiken, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivt­rafikregio­nråd.

Tanken är att testet i tvärbanan kommer att starta någon gång i april/maj 2020 och pågå i sex månader. Det kommer även att vara tilllåtet att ta med sig elsparkcyk­el.

Om försöket med cyklar på tvärbanan faller väl ut vill Tomas Eriksson att det ska bli permanent.

– Det kan uppstå situatione­r som man inte kan förutspå. Det kan också bli konkurrens med rullatorer och barnvagnar, vi får helt enkelt se. Då kommer samma regler som på pendeltåge­n gälla, att rullatorer och barnvagnar har företräde, säger han.

Kommer ni att jobba för att man ska få ta med cykeln i tunnelbana­n?

– I den bästa av världar skulle jag vilja ge möjlighet till det. Men det finns säkerhetsa­spekter, som till exempel utrymning vid brand, som vi måste utreda mer på djupet innan det kan bli fråga om det. Det går ju i andra delar av världen så det är ingen omöjlighet men det är inte aktuellt i närtid.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? BESKEDET. Nästa år blir det tillåtet att ta med sig cykeln på tvärbanan, på prov.
FOTO: YLVA BERGMAN BESKEDET. Nästa år blir det tillåtet att ta med sig cykeln på tvärbanan, på prov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden