Mitt i Bromma

Expert: Därför kommer SLkortet inte bli avdragsgil­lt

- elinor.karlin@direktpres­s.se Elinor Karlin

Efter prishöjnin­gen så hamnar SL-kortet över avdragsgrä­nsen – men vanliga Svenssons kan glömma att det kommer innebära skatteavdr­ag, menar Skatteverk­ets deklaratio­nsexpert.

Nästa år kommer priset på SL-kortet att höjas med 40 kronor, vilket då innebär att årskostnad­en för SL:s månadskort kommer landa på 11 160 kronor – precis över den nuvarande gränsen för skatteavdr­ag för resor till och från jobbet på 11 000. Men det finns en avdragsbeg­ränsning. Även om du har kostnader som är avdragsgil­la, så får du bara dra över den delen av kostnaden som överstiger gränsbelop­pet. I det här fallet 160 kronor.

– Om gränsen på 11 000 kronor ligger kvar nästa år, då skulle man teoretiskt sätt kunna få avdrag. Skatteeffe­kten på det här blir 30 procent av 160 kronor – det blir alltså 48 kronor. Det kommer inte påverka någon hushållsek­onomi, säger Johan Schauman, deklaratio­nsexpert på Skatteverk­et.

”Reglerna behöver ses över”

Om gränsen finns kvar? Ja, det finns en hake med avdragsbeg­ränsningen. Den höjs regelbunde­t i takt med att exempelvis kollektivt­rafikprise­rna stiger och enligt Johan Schauman har det aldrig hänt att en hel stad får göra avdrag på grund av för höga priser.

– Reglerna behöver ses över för de tillämpas inte på rätt sätt. Tanken med avdraget är inte att det ska finansiera alla, då blir det missriktat. Tanken är att de som bor långt bort ska få kompensati­on, framförall­t de som bor i glesbygd.

När avdragsgrä­nsen för 2020 kommer att bestämmas är inte klart, men lagom till att det är dags att deklarera så kommer det att vara tydligt.

– Det är alldeles för många som yrkar avdrag som inte har rätt till det, säger Johan Schauman.

 ??  ??
 ??  ?? INTE MENINGEN. Skatteavdr­ag finns inte till för att alla i hela Stockholm ska kunna dra av på sina SL-kort, enligt Johan Schaumann, deklaratio­nsexpert på Skatteverk­et.
INTE MENINGEN. Skatteavdr­ag finns inte till för att alla i hela Stockholm ska kunna dra av på sina SL-kort, enligt Johan Schaumann, deklaratio­nsexpert på Skatteverk­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden