Mitt i Bromma

Vegetarisk­t höll inte – nu byter Shanti spår

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Vegetarisk­t fungerar inte på Kungsholme­n. Så nu har indiska restaurang­en Shanti culture club bytt namn och stuk. ”Svenskar vill ha chicken tikka masala”, säger ägaren.

Kedjan Shanti öppnade sin sjätte restaurang på Hantverkar­gatan i mars 2018. Inriktning: helvegetar­isk indisk street food, plus fisk.

Men nu är det över och stället har bytt namn till Gossip Kungsholme­n, och fått samma bengaliska meny som på Shantis hål i väggen Gossip vid Nytorget, Södermalm.

– Familjer kom in och vände eftersom barnen inte äter grönsaker. Byggjobbar­na som äter lunch gjorde detsamma, när de såg att det bara fanns vegetarisk­t. Det är självklart trist, men så är det. Jag måste leva, säger Shantikedj­ans ägare Nahid Hassan, och lägger till att det fortfarand­e finns massor av vegetarisk­t att beställa.

”Utan chicken tikka masala skulle alla indiska restaurang­er gå i konkurs”, förklarar han.

– Det äter inte vi i Indien. Jag har försökt att servera kyckling med ben utan framgång. Det ska vara filé. Det är lite trist, jag vill servera min egen mat men svenskar accepterar inte matkultur från andra länder. Om det är lite sött och grädde så blir folk nöjda. Men vi äter inte så mycket grädde i Bengalen.

Bengalen är Indiens största provins. Skillnaden mot annan indisk mat är att man använder senap, andra oljor, inte så mycket mejeriprod­ukter, och man mixar inte heller så hårt. På Gossip är det rak bengalisk street food som gäller – samt chicken tikki masala.

– På Kungsholme­n är det många äldre som gärna sitter länge och äter. På Gossip på Söder är många yngre med ett högre tempo, de käkar och drar.

På Gossip Kungsholme­n har Nahid Hassan inrett med väggmålnin­gar föreställa­nde kända bengaliska kvinnor. Till exempel feministen Begum Rokeya, som dog 1932.

– Hon är en idol som kämpat för kvinnors rättighete­r, säger Nahid Hassan.

 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON ?? VÄCK MED VEGO. Nahid Hassan har bytt från Shanti culture corner till Gossip.
FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON VÄCK MED VEGO. Nahid Hassan har bytt från Shanti culture corner till Gossip.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden