Mitt i Bromma

Expertens tips: Inred med gott samvete

KLIMATSMAR­T. Inredarens fem mest hållbara inrednings­tips

- Matilda Lundberg

Vill du uppdatera hemmet utan att köpa allting nytt? Vi bad inredaren Isabelle McAllister om hållbara tips.

Förra helgen hölls Bo & byggmässan i Älvsjö. Påplats var inredaren Isabelle McAllister, känd bland annat från tv-programmet Äntligen hemma. Under mässan föreläste hon om hur man inreder hållbart – hur kan vi göra trivsamt hemma och samtidigt vara snälla mot miljön? Här är hennes konkreta tips på hur du får ett klimatsmar­t hem.

1. IFRÅGASÄTT

Jag tror vi måste bli bättre på att ifrågasätt­a våra inköp. Ställa oss frågan behöver jag det här, istället för vill jag ha den här? Sedan tänka i flera steg. Måste jag köpa den på en gång eller kan jag sova på saken, är det fortfarand­e lika lockande då? Sedan se över var produkten är gjord, av vem, hur, vad är det för material? Hur transporte­ras varan till affären jag köper den av?

Hur kommer den se ut om 1 år, 5 år, 10 år? Åldras den med värdighet, och vad gör jag med den sedan? Kan den återvinnas, säljas vidare och så vidare. Egentligen behöver vi ställa oss dessa frågor vid varje inköp vi gör – från mat till kläder och heminredni­ng.

2. TÄNK EFTER

Det finns så mycket (fint) att köpa och nästan allt är för billigt. Meddet menar jag att någon annan får betala i form av dålig lön eller utsläpp i naturen. Köpa något nytt bör inte vara första steget. Utan se till vad du redan har hemma, kan du låna av någon annan, byta, köpa second hand, göra själveller till sist köpa. (se illustrati­on)

… se över var produkten är gjord, av vem, hur, vad är det för material?

3. UTBILDA DIG

Ta några minuter och lär dig mer om olika miljömärkn­ingar och certifikat, då blir det lättare att göra bättre val.

4. ENERGISMAR­T

Se över dina energi-val om du behöver köpa nytt. Är lamporna led, har jag tätat mina fönster, hur mycket vatten släpper duschmunst­ycket ut? Hur energisnål­a är mina vitvaror?Det finns hjälp som till exempel termostate­n Ngenic som reglerar el och värme på ett smart sätt.

5. SMÅ FÖRÄNDRING­AR

Lägg tid på att vårda det du har, och ska du förändra så gör mindre förändring­ar. Kanske bättre att måla om en fondvägg med miljövänli­g färg än att byta ut bohaget, eller sy kuddar av gamlakläde­r – klänningar brukar ha fina och unika mönster.

 ?? FOTO: PEXELS ?? FÄRG. Måla om en vägg med miljövänli­g färg innan du byter ut en hel inredning, tipsar Isabelle McAllister. ÅTERBRUK. Sy kuddar av gamla klänningar.
FOTO: PEXELS FÄRG. Måla om en vägg med miljövänli­g färg innan du byter ut en hel inredning, tipsar Isabelle McAllister. ÅTERBRUK. Sy kuddar av gamla klänningar.
 ??  ??
 ??  ?? Isabelle McAllister.
Isabelle McAllister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden