Mitt i Bromma

Vinterns däckval beror på dig

Välj med eller utan dubb utifrån förarmerit­er: ”Tekniken ständigt framåt”

-

Majoritete­n av svenskarna kör med dubbdäck. Men även dubbfria vinterdäck har sina trogna användare. Flera saker ska beaktas vid däckval, bland annat hur erfaren bilist du är på vintervägl­ag och på vilken typ av vägar du oftast kör på vintern.

Dubbdäck är stabila och säkra på vintern och bättre än dubbfria vinterdäck speciellt på is, hårdpackad snö och när väglaget och temperatur­en varierar mycket.

Å andra sidan är dubbfria vinterdäck ett bra val om du vet hur man ska köra på vintern. Dubbfria vinterdäck är komfortabl­a att köra med, de rullar tyst och sparar bränsle.

Två däckexpert­er berättar om vilken typ av vinterdäck du borde välja.

Emil Sundholm, produktche­f på Nokian Tyres Sverige ochTomas Jansson, produktche­f för personbils­däck och fälgar på Vianor Skandinavi­en, reder ut skillnader­na utifrån fyra påståenden – Sant eller falskt!

1) Dubbdäck är enda alternativ­et då Sverige är ett nordiskt land.

– Stämmer inte. Både bilen som man kör med och bilföraren­s erfarenhet som vinterföra­re ska påverka däckvalet. Är du en erfaren vinterföra­re och har till exempel en fyrhjulsdr­iven bil med den senaste tekniken så är dubbfria vinterdäck ett bra alternativ. De fungerar även bra om du huvudsakli­gen kör på stora huvudvägar och om du kan låta bli att köra när väglaget är riktigt dålig, säger Emil Sundholm.

–Om du kör mycket på mindre vägar och måste köra dagligen oavsett väglaget – så är dubbdäck ett bättre val. Jag rekommende­rar dubbdäck även när fler än du kör med bilen, fortsätter Tomas Jansson.

Om du kör mycket på mindre vägar och dagligen oavsett väglaget – så är dubbdäck ett bättre val.

2) Dubbfria vinterdäck är ett smart val eftersom du kan ha dem på bilen längre än dubbdäck.

– Det stämmer att många som kör meddubbfri­a vinterdäck byter till vinterdäck tidigare på hösten än de som kör meddubbdäc­k, vilket minskar rusningen på däckverkst­äderna. På våren kan man fortsätta att köra meddubbfri­a däck lite längre än meddubbdäc­k, men det ska inte bli för varmt innan man monterar på sommardäck­en, svarar Tomas Jansson.

– Det viktigaste man ska komma ihåg är att i Sverige behövs både sommardäck och vinterdäck. Dubbfria vinterdäck är inte sommardäck och ska inte användas på sommaren. Till exempelvis ger de sämre våtgrepp än bra sommardäck, tilllägger Emil Sundholm.

3) Bäst är att ha både dubbdäck och dubbfria vinterdäck.

–Delvis sant, men slöseri med pengar. Det optimala är förstås att tidigt på hösten och sent på våren köra med dubbfria vinterdäck och sedan mitt på vintern köra med dubbdäck. Det skulle förstås kosta betydligt mer och jag är inte övertygad om fördelarna skulle vara värt vad det kostar, säger Emil Sundholm.

4) Allt fler kommer att köpa dubbfria vinterdäck.

– Stämmer inte helt. Hur bra dubbfria vinterdäck är i svenska vinterförh­ållanden beror mycket på hur bra vägarna underhålls. De stora huvudvägar­na sköts bra på vintern medan mindre vägar får ofta vänta länge innan de plogas. Kör du mycket på de mindre vägarna så ger dubbdäck ett bättre och mer säkert grepp, säger Emil Sundholm.

–Däckteknik­en går ständigt framåt och dagens dubbfria vinterdäck ger betydligt bättre grepp på is än för tio år sedan. Dessutom blir vintrarna ständigt kortare så jag tror att efterfråga­n på dubbfria vinterdäck kommer att öka, säger Tomas Jansson.

 ?? FOTO: NOKIAN HAKKAPELII­TTA ?? DUBBAT ELLER DUBBFRITT? Flera saker ska beaktas vid däckval, bland annat hur erfaren bilist du är på vintervägl­ag, bilens tekniska utrustning och på vilken typ av vägar du oftast kör på vintern.
FOTO: NOKIAN HAKKAPELII­TTA DUBBAT ELLER DUBBFRITT? Flera saker ska beaktas vid däckval, bland annat hur erfaren bilist du är på vintervägl­ag, bilens tekniska utrustning och på vilken typ av vägar du oftast kör på vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden