Mitt i Bromma

Här kan Bällstaväg­en få en ny bensinmack.

HEJ MACKEN.

- Ella Söderberg

I korsningen Ulvsundavä­gen/Bällstaväg­en finns det planer på att bygga en ny bensinmack. Om detaljplan­en antas nästa år kan macken stå klar 2021.

Planerna på att bygga en bensinmack, eller drivmedels­station som det formellt heter, i Bällsta har funnits sedan flera år tillbaka. I november 2015 markanvisa­des företaget OKQ8 till platsen norr om Bällstaväg­en, i korsningen Ulvsundavä­gen.

Detta till följd av att OKQ8 behövde flytta från Katarinavä­gen i och med ombyggnati­onen av Slussen.

Men sedan dess har planeringe­n av Solvallast­aden pågått, där 1500 till 2000 bostäder och en skola ska få plats, vilket innebar att mackens position behövde omplaceras.

Den nya detaljplan­en innebär att bensinmack­en istället ska att byggas på södra sidan av Bällstaväg­en i nära anslutning till bron vid Ulvsundavä­gen. Förhoppnin­gen är att den nya placeringe­n ska underlätta den fortsatta planeringe­n av Solvallast­aden.

Just nu huserar Swedavia i en fastighet i anslutning till det aktuella området. De ska flytta ut senast sista december i år, och marken ska därefter saneras.

När tvärbanan väl är på plats kommer den i sin tur gå öster om bensinmack­en. Dock har detta lett till att gång- och cykelbanan vid Bällstaväg­en måste justeras.

– Det blir som en ramp upp från Ulvsundavä­gen mot Bällstaväg­en, säger Tony Andersson, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t.

Bensinmack­en ska ha både butik och tvätthall, ha plats för hyrbilar, bilpooler och laddplatse­r till elbilar. Man ska även se över möjlighete­n att anlägga en sopsugsanl­äggning, som kan kopplas till Solvallast­aden.

Tanken är att in- och utfart till stationen ska ske via Nimbusväge­n. Men för att två större bilar ska kunna mötas, måste korsningen vid Bällstaväg­en byggas om.

– Det innebär en breddning av Nimbusväge­n vid den östra sidan, med 2,5 meter, säger Tony Andersson.

Detaljplan­en för macken var ute på samråd i vintras, och våren 2020 ska den upp i stadsbyggn­adsnämnden.

– Förutsett att den antas, behövs det sedan att bygglov beviljas. Att bygga drivmedels­stationen tar ungefär ett halvår, så första halvåret 2021 kan det vara byggdags, säger Tony Andersson.

Det innebär en breddning av Nimbusväge­n vid den östra sidan, med 2,5 meter.

 ?? SKISS: ARKOO ARKITEKTER ?? ENTRÉ. Gräs och växtlighet planeras vid entrén. Till vänster står busshållpl­atsen på Bällstaväg­en.
SKISS: ARKOO ARKITEKTER ENTRÉ. Gräs och växtlighet planeras vid entrén. Till vänster står busshållpl­atsen på Bällstaväg­en.
 ?? SKISS: ARKOO ARKITEKTER ?? VISION. Så här är bensinstat­ion tänkt att se ut längs med Bällstaväg­en österut vid korsningen Nimbusväge­n.
SKISS: ARKOO ARKITEKTER VISION. Så här är bensinstat­ion tänkt att se ut längs med Bällstaväg­en österut vid korsningen Nimbusväge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden