Mitt i Bromma

Biten av polishund – fick sy 29 stygn

LÄGGS NER. Polisen trodde att Ali försökte stjäla en bil och grep honom, med hjälp av en polishund. I samband med det skadades han i armen. Nu läggs förundersö­kningen om övervåld ner.

- Ella Söderberg

… jag kommer inte kunna återvända till jobbet på ett bra tag på grund av min hand och mitt psyke.

 Efter att ha gömt sig i ett skjul blev han påhoppad av en polishund som hade tänderna i hans arm i en minuts tid. Resultatet blev 29 stygn i armen.

I slutet av juni i år skulle Ali, som egentligen heter något annat, träffa en kompis i närheten av Alviks strand. Det är mitt i natten när en mörk bil kommer i hög fart mot honom. Ali, som berättar att han blivit rånad för två år sedan i en liknande situation, blir rädd och gömmer sig bakom en bil.

Han springer sedan vidare och hittar ett skjul att gömma sig i. I skjulet försöker han larma polisen, men batteriet på telefonen har dött. Efter en tid hör han röster utanför, och ropar på hjälp.

– Då får jag plötsligt en smäll i ansiktet och en hund som hoppar på mig. Jag ligger på marken, och hör någon säga ’håll käften sa jag, nu är du inte så tuff va?’.

Det är en polis som står ovanför honom och ber Ali lägga händerna på ryggen, medan hunden har ett fast grepp om hans vänsterarm. Det tar, enligt Ali, ungefär en minut innan polisens kolleger kommer till platsen – först då säger hundförare­n ”loss” till hunden.

– Polisen gav mig flera smällar i bakhuvudet och skrek åt mig, trots att jag inte gjorde något motstånd.

Började blöda

Ali fick handfängse­l, och poliserna frågade varför han sprungit när de kom. Han svarade att han inte förstod att de var poliser, eftersom de körde en civilbil. Efter ett tag började såren på hans arm blöda allt mer, och det beslutades att han skulle köras till sjukhus.

Enligt Ali kom polisen, som hade hunden, fram till honom innan bilen åkte.

– Han sa: ’Vet du vad, jag hoppas du får en infektion så du får det jävla jobbigt’. Poliserna bredvid sa ingenting.

Ali fick sy 29 stygn till följd av skadorna. På sjukhuset sa polisen att han var misstänkt för försök till stöld av bilen han gömde sig vid. De misstankar­na avskrevs sedan eftersom det inte fanns några bevis. Idag har han fortfarand­e problem med sin arm.

– När jag rör vissa fingrar hoppar skinnet till, jag har ärrbildnin­gar som växt in i huden. Jag kan inte böja vissa fingrar och har inte samma styrka i armen.

Alis målsägarbi­träde Tobias Enochson är kritisk till polisens agerande.

– Alla har vi förståelse för att polisens arbetsdag kan vara både stressande och att man kan vara utsatt för faror. Men det agerande jag har fått beskrivet för mig är oursäktlig­t, det låter som rent maktmissbr­uk och övervåld, säger han.

Överåklaga­ren Anders Jakobsson tog beslut om att inleda en förundersö­kning om misshandel mot polisen med hunden. I förhör uppger polisen att han ropade och identifier­ade sig som polis utanför skjulet, men att ingen svarade.

Enligt förhör med de inblandade poliserna ska man även ha noterat ytterligar­e en person som varit på gatan samtidigt som Ali, men sprungit därifrån.

’’Kan ha varit mot huvudet’’

Polismanne­n säger att han inte har något minne av att ha slagit Ali i bakhuvudet, men att knät kan ha varit mot huvudet när han höll fast honom, och att man ”far runt och slår ner i marken i och med gripandet”.

På frågan om hunden skulle släppa Ali ifall polisen bad den göra det, svarar polisen att det snarare finns en risk att hunden biter på fler ställen, för att den skulle ”se att husse var i en fajt”.

Han menar att han behövde vänta på att kollegerna anlände till platsen, för att på så sätt behålla kontroll över situatione­n.

Överåklaga­re Anders Jakobsson har därför beslutat att förundersö­kningen mot polisen ska läggas ner.

– Det våld som polisen använder i det aktuella tillfället har varit försvarlig­t med anledning av den situation de befann sig i. Polis får använda våld inom polislagen­s tionde paragraf. Det är ord mot ord här, men både bevisning och våldet har varit försvarlig­t, säger han.

Är det vanligt att man får så här mycket skador i samband med att polishund används?

– Det händer, det kan till och med vara mer skador om det är skyddsvape­n som ingår. Även om det såklart är tråkigt.

När det gäller de kränkande kommentare­r som Ali uppgav att polisen sa, menar Anders Jakobsson också är något som står ord mot ord.

– Han kan begära överprövni­ng av beslutet, men mig veterligen är det inte gjort.

’’Polisen kommer undan’’

Ali är besviken över att förundersö­kningen lagts ned.

– Jag tycker inte att det är okej det de gör, de kommer undan för att det är polisen. Planen var att jag skulle vila en månad och sedan anställas igen, men jag kommer inte kunna återvända till jobbet på ett bra tag på grund av min hand och mitt psyke.

Han har, förutom den inledande polisanmäl­an, inte varit misstänkt för något brott i samband med händelsen. Misstankar­na i polisanmäl­an avskrevs kort efter att den upprättats.

Ali och hans målsägarbi­träde kommer inte att överpröva den nedlagda förundersö­kningen. Han har även fått reda på att han inte kommer få någon ersättning från sitt försäkring­sbolag, men ska göra skadestånd­sanspråk mot polismyndi­gheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden