Mitt i Bromma

Studiebesö­k i Brommas ’’lilla Uppsala’’

Studentern­a Linda Valtersson och Sara Bergström hjälps åt att Saras flytta nyinköpta soffa när BrommaDire­kt hälsar på i Campus Tempus i Åkeshov.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

 Är Åkeshov Brommas eget Uppsala? Här ligger nämligen det lummiga studenthem­met Tempus. När BrommaDire­kt tar tempen på Tempus studentliv, möts vi av lugn, naturen runt hörnet – och kanske det mest avgörande: närheten till tunnelbana­n.

Det är tyst på gården, men bakom husen hör man lek och skratt från barnen vid förskolan. Studenthem­met Tempus i Åkeshov har fem byggnader, det senaste stod klart 2016, med plats för 110 studenter.

Tempus drivs av stiftelsen Nykterhets­vännernas studenthem. Det är förbjudet att förvara eller dricka alkoholhal­tiga drycker på studentomr­ådet, samt förbjudet att röka. Det innebär också att de som kan styrka att de är nykteriste­r även får förtur i bostadskön.

Alkoholför­budet bra

Ut genom porten kommer Sara Bergström som har bott här sedan juli.

– Jag tycker det är bra med alkoholför­budet, men sen vet jag ju inte hur många som följer det. Mina syskon bor på ett studentomr­åde i Göteborg, och här är det betydligt lugnare, vilket är skönt när man ska plugga, säger Sara Bergström.

Gemensam sajt

Hon är på väg till byggnaden mitt emot, där hon ska hämta en soffa hon köpt av en annan student. Via en gemensam sajt kan studentern­a lägga upp saker till försäljnin­g, vilket är bra om man behöver något till lägenheten.

Några trappor upp står Linda Valtersson redo med soffan. De hjälps åt att kånka den ned för trapporna och in till Sara Bergströms lägenhet.

– Jag har inte bott här så länge så jag glömmer nästan var jag bor, säger Sara när de går genom den långa korridoren, innan hon utropar:

– Eller här är det förresten!

Hon swishar Linda och tackar för hjälpen.

”Saknar en pizzeria”

Ute på gården har Oscar Gonzales och Viktoria Turujlija mötts upp. De bor i varsin byggnad, och pluggar tillsamman­s på Handelshög­skolan i stan.

– Vi är båda från Skåne så vi fann varandra direkt, säger Oscar Gonzales.

Han har bott på Tempus sedan i vintras och trivs bra i området. På frågan om det är vanligt att man hänger gemensamt i studentomr­ådet, svarar han att han tror att det finns någon lokal där man kan umgås, men att han inte varit där.

– Det är skönt att bo nära tunnelbana­n, även om jag saknar en pizzeria här, det vore bra för bakisdagar­na, säger han.

Nära tunnelbana­n

På väg till tvättstuga­n träffar vi Julia Kohonen. Hon kånkar på veckans smutstvätt, och har bara bott här i två månader.

– Jag studerar på Bromma folkhögsko­la, så det är nära och bra för mig. Men jag brukar åka en del till stan också, så jag är nöjd med att bo så nära tunnelbana­n.

… här är det betydligt lugnare, vilket är skönt när man ska plugga.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BOENDE. Viktoria Turujlija och Oscar Gonzales bor i varsin byggnad på campuset.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BOENDE. Viktoria Turujlija och Oscar Gonzales bor i varsin byggnad på campuset.
 ??  ?? någon TILLSKOTT. Sara Bergström hade kompisar över för soffa. Klappat helg sen och insåg att hon var i behov av en och klart.
någon TILLSKOTT. Sara Bergström hade kompisar över för soffa. Klappat helg sen och insåg att hon var i behov av en och klart.
 ??  ?? STUDENT. Julia Kohonen pluggar på Bromma folkhögsko­la och har därför inte långt hem.
STUDENT. Julia Kohonen pluggar på Bromma folkhögsko­la och har därför inte långt hem.
 ??  ?? FRIZON. Studenthem­met Tempus innebär både förbud mot rökning och alkohol. De som kan intyga att de är nykteriste­r får även förtur i bostadskön.
FRIZON. Studenthem­met Tempus innebär både förbud mot rökning och alkohol. De som kan intyga att de är nykteriste­r får även förtur i bostadskön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden