Mitt i Bromma

De samlar namn mot utförsäljn­ing

- Victor Malmcrona

Sedan staden gick ut med beskedet att de planerar att sälja Vällingby centrum har reaktioner­na inte låtit vänta på sig. En namninsaml­ing har startat för att stoppa affären.

Det var i förra veckan som bostads- och fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M), bostads- och fastighets­borgarråd, gick ut med att staden fått klartecken att sälja Vällingby centrum. Ungefär en vecka senare startade Nätverket Västerort en namninsaml­ing för att stoppa affären.

– Vällingby centrum har blivit ett levande centrum med aktivitete­r och det är mysigt att vara där, det kommer inte bli bättre om det säljs. Andra centrum som sålts ut har dött ut, säger Marie Warolén, som är aktiv i nätverket.

Hon menar att det finns en rad kulturinst­itutioner och serviceinr­ättningar som kan hotas vid en eventuell försäljnin­g, som Trappan, biblioteke­t, Kulturskol­an och vårdcentra­len.

Nätverket pekar också på att den renovering av centrum som stod klar 2008 kostade tre miljarder kronor, och att sälja det bara några år senare vore ”vansinnigt”.

Istället vill de att centrumet fortsatt ska vara ägt av kommunala Svenska bostäder.

– Politikern­a påstår att de kan välja ut den köpare som har bäst planer för centrumet, men det företaget kan ju sen sälja centrumet vidare. Då har vi ingen kontroll över vad som kommer hända, säger Marie Warolén.

Tusen underskrif­ter

I skrivande stund har strax under tusen personer skrivit under uppropet, och när siffran når tusen ska Nätverket Västerort lämna över listan.

Dennis Wedin (M), delar inte oron som finns hos de som nu samlar in underskrif­ter.

– Vi ska se till att ha en ansvarsful­l process kring detta, en förutsättn­ing för en försäljnin­g är ju att vi hittar en köpare som är seriös och ska vilja utveckla centrumet till det bättre, säger han i ett mejl.

Även opposition­spartier som S och V har startat namninsaml­ingar för att förhindra försäljnin­gen.

Heta känslor på möte

Försäljnin­gen av centrumet väckte också heta känslor under nämndmötet i HässelbyVä­llingby förra veckan. Där lyfte Vällingbyb­on Gunni Ekdahl, tidigare S-politiker, också en oro för vad som händer med kulturen.

Ansvaret för vad som sker med Vällingbys kulturinst­itutioner ligger på Svenska bostäder, menar Dennis Wedin.

– Det är Svenska bostäder som äger centrumanl­äggningen och därmed ansvarar för försäljnin­gens olika delar, inklusive exempelvis avgränsnin­gar. Vi är i ett väldigt tidigt skede fortfarand­e, tydliga besked kommer att ges i takt med att formella beslut fattas i bolagets styrelse. Första steget just nu är att slutföra en värdering, säger Dennis Wedin i ett mejl.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SKRIFTLIGA PROTESTER. Just nu pågår flera namninsaml­ingar för att stoppa försäljnin­gen av Vällingby centrum.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SKRIFTLIGA PROTESTER. Just nu pågår flera namninsaml­ingar för att stoppa försäljnin­gen av Vällingby centrum.
 ??  ?? HETT ÄMNE. Försäljnin­gen av Vällingby centrum var en av de frågor som togs upp på gårdagens nämndmöte.
HETT ÄMNE. Försäljnin­gen av Vällingby centrum var en av de frågor som togs upp på gårdagens nämndmöte.
 ??  ?? INTE OROLIG. Bostads- och fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) menar att försäljnin­gen av Vällingby centrum fortfarand­e är i ett tidigt skede.
INTE OROLIG. Bostads- och fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) menar att försäljnin­gen av Vällingby centrum fortfarand­e är i ett tidigt skede.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden