Mitt i Bromma

Mer digitalt: Polisen kan stänga sina receptione­r

- Louise Bornhall

I takt med att polisen snart kommer erbjuda fler e-tjänster, är planen att flera polisrecep­tioner runtom i Storstockh­olm ska stänga de närmaste åren.

I dag har ett 20-tal polisstati­oner runtom i Stockholms län receptione­r, dit personer kan komma med brottsanmä­lningar, och för att hämta och lämna blanketter och söka olika tillstånd.

Men 2024 är målet att flera receptione­r ska ha stängt. Planen är att det främst är receptione­rna vid de större polishusen som ska finnas kvar. Istället är tanken att man ska kontakta polisen via telefon eller digitalt, enligt en ny strategi som gäller i hela Sverige.

Karin Yngvarsson är kommissari­e på polisen, och har ansvarat för polisens receptions­översyn.

– Det är ett vikande antal som kommer till våra receptione­r, och vi måste se till att vi använder våra resurser rätt. De flesta kommer dit för att göra anmälninga­r, söka tillstånd och hämta blanketter. Framöver kommer det att finnas bra e-tjänster, säger hon.

När fler e-tjänster finns på plats kommer antalet besökare att fortsätta minska, är analysen.

Samtidigt finns de som vill besöka en reception, hur ser ni på det?

– Ja, det finns de som inte är digitalise­rade eller kanske har svårt med språket. Men vi kommer att ha receptione­r kvar till en början, och i Storstockh­olm är det ganska enkelt att nå en reception då de är utspridda över hela regionen, säger Karin Yngvarsson.

Hon menar att polisen har släpat efter rejält på den digitala fronten i jämförelse med andra statliga myndighete­r, något de nu jobbar för att åtgärda.

I nuläget finns det en plan för receptione­rna, och förändring­ar kommer att ske under 2020, men inga formella beslut är fattade. Om det är så att receptione­r kommer att stänga då, kan Karin Yngvarsson inte svara på.

 ??  ?? BOMMA IGEN. Planen är att flera polisrecep­tioner ska avvecklas framöver, i takt med att polisen ska bli mer digital.
BOMMA IGEN. Planen är att flera polisrecep­tioner ska avvecklas framöver, i takt med att polisen ska bli mer digital.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden