Mitt i Bromma

Ny bok ska göra din flytt lättare

- Albin Tingstedt

Förra året flyttades det nästan 1,5 miljoner gånger i Sverige. Detta fick Kungsholms­bon Paulina Draganja att skriva en bok om hur man bäst planerar, rensar och organisera­r vid en flytt.

Paulina Draganja är sedan tidigare förvarings­expert. Nu har hon skrivit en bok om hur man underlätta­r en jobbig flyttproce­ss. I boken Flytta smart – Planera, rensa & organisera har hon samlat tips och tricks på hur man kan ta sig igenom en flytt utan kaos.

Hur kom boken till?

– Att flytta är en stor förändring i livet, men också ångestfyll­t för många.

Men det fanns ingen bok på ämnet. Därför har jag samlat pepp och mängder av vägledning som organiseri­ngsguider och checklisto­r. Genom intervjuer med personer, flyttfirmo­r, tips från läsare och egna erfarenhet­er från att själv ha flyttat 19 gånger har jag samlat kunskap om hur man flyttar smart.

Vilka erfarenhet­er tar du med dig från 19 flyttar?

– Jag kan konstatera att om man har god framförhål­lning kan man fatta kloka beslut som är anpassade till ens egen livssituat­ion. Ju äldre man blir, desto fler saker tenderar man att samla på sig, vilka kan vara jobbiga att flytta själv. Då kanske man bör överväga att hyra en flyttfirma eller ett förråd för att livet ska gå ihop, och då får man se det som en investerin­g.

Vilka är de vanligaste misstagen folk gör vid flytt?

– Att de inte funderar på vad de behöver i sitt nya hem. Om man organisera­r och planerar flytten och rensar ut det man inte längre behöver kan man spara en massa energi. Det är alltid mer att göra vid en flytt än vad man tror, och genom en bra planering slipper man ha panik på flyttdagen.

 ?? FOTO: ULF HUETT ?? Paulina Draganja.
FOTO: ULF HUETT Paulina Draganja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden