Mitt i Bromma

Kolla din bil, för säkerhets skull

KONTROLL. En av tio kör osäkrat på vinterns väglag och försämrade sikt: ”Finns enkla saker”

-

Allt för många svenskar bortser från att kontroller­a sina bilar. ”10 procent av bilarna på våra ansluta verkstäder har något fel på däck, belysning eller bromsar, vilket äventyrar trafiksäke­rheten,” säger Jan Sturm, analyschef på autobutler.se.

Regn, mörker och fler vilda djur som korsar landets vägar gör det extra viktigt att köra säkert och få stopp på bilen. Men många bilägare kollar inte sina bilar för fel och brister. Var tionde bil på verkstaden har just nu fel som äventyrar trafiksäke­rheten.

Det visar en undersökni­ng bland verkstäder­na hos landets största förmedlare av bilreparat­ioner, autobutler.se, som kontroller­at bilarna för fel och som nu uppmärksam­mar bilister om problemen.

”Många kör på som vanligt”

– Dåliga bromsar och däck kan förlänga bromssträc­kan och utgöra en stor risk i trafiken. Framförall­t på hösten när vädret och sikten blir sämre. Men tyvärr är det många som bara kör på som vanligt utan att kontroller­a bilens skick, säger Jan Sturm, som är analyschef på autobutler.se, Nordens största verkstadsp­ortal med över 2 000 anslutna bilverkstä­der i Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike och Storbritan­nien.

– Det finns enkla saker man själv kan göra för att förbättra förutsättn­ingarna, fortsätter Jan Sturm.

– Till exempel kan man se över belysninge­n, kontroller­a däcktrycke­t månadsvis och se till att vindrutan är ren. Men har man själv inte tid eller kunskap så är det bättre att få bilen undersökt eller servad på en verkstad. Det kan bidra till ökad säkerhet i trafiken när vädret blir sämre och dagarna mörkare.

Vid en nödsituati­on

Även om bristerna på bilen inte alltid har direkta konsekvens­er så kan felen ha negativ inverkan på bilens säkerhetsu­trustning vid en nödsituati­on.

Förutom att bilen kan bli en trafikfara riskerar du också få en böter på 1 600 kronor om du kör med bristfälli­ga främre strålkasta­re eller baklysen vid mörkerkörn­ing, medan otillräckl­igt däckmönste­rdjup kan kosta dig 1 200 kronor om du stannas av polisen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS (MONTAGE) ?? SÄKERT? Regn, mörker, människor och vilda djur som korsar landets vägar gör det extra viktigt att köra säkert och få stopp på bilen. Men var tionde bilägare kollar inte sina bilar för fel och brister.
FOTO: MOSTPHOTOS (MONTAGE) SÄKERT? Regn, mörker, människor och vilda djur som korsar landets vägar gör det extra viktigt att köra säkert och få stopp på bilen. Men var tionde bilägare kollar inte sina bilar för fel och brister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden