Mitt i Bromma

Borgarråd grillades på öppet möte

- Louise Bornhall

Ett 30-tal personer hittade till Folkets Husby där stadens borgarråd skulle ställas mot väggen av publiken. Förra veckan gick Stockholms första ”townhall meeting” av stapeln.

Förebilden för den nya mötesserie­n är amerikansk­a ”townhall meetings”, där medborgarn­as frågor sätter agendan.

Alla borgarråd i Stockholms stad har tackat ja till att delta och först ut var Lotta Edholm (L), skolborgar­råd, Jan Jönsson (L), socialborg­arråd och Fredrik Lindstål (C), vikarieran­de arbetsmark­nadsoch integratio­nsborgarrå­d.

Runt ett 30-tal besökare hade letat sig till Folkets Husby. Flera var Husbybor eller tidigare Järvabor, men många var också där i sina yrkesrolle­r, exempelvis inom skolan.

Och många av frågorna handlade om just skola. Lotta Edholm pratade i sin introdukti­on bland annat om vikten av att barn går i förskolan, och att den grönblå majoritete­n undersöker att kunna ge lärare i utsatta områden högre lön. Något som genererade frågor om det är lika viktigt att barn i Djursholm som i Järva går i förskolan, liksom om högre lön riskerar att gå före genuint engagemang.

Unga hemmasitta­re

Det kom också frågor om hur man ska nå unga hemmasitta­re, hur föräldrar kan engageras i skolan och om att gymnasiesk­olor som Tensta gymnasium försvunnit från Järva. Frågorna tangerade också flera gånger strukturel­l rasism och integratio­n. Hur företagen i Kista ska engageras närområdet var också uppe på tapeten.

Besökaren Lena Ölander hade tagit sig till Husby från Skärholmen.

– Jag var nyfiken på vad det här var, och tycker att det är jättebra. Det borde göras på fler ställen, det finns ett stort behov överallt, sa hon efter mötet.

Socialborg­arrådet Jan Jönsson (L) tyckte efteråt att det var en bra bredd på frågorna.

– Jag tycker att idén att alla får hålla lite längre inlägg är bra. På stadsdelsn­ämnder är det ju 30 minuters frågestund och korta frågor som gäller. Jag hoppas att ordet sprider sig så att det blir ännu fler vanliga medborgare som kommer, även om det var kul att många engagerade tjänstemän kom hit.

Arrangerad­e det hela gjorde stiftelsen The Global Village med Ahmed Abdirahman i spetsen, som också arrangerar Järvavecka­n.

BRETT SPANN.

Då sker nästa möte

● Nästa möte hålls onsdag 4 december klockan 18-20 i Tensta Konsthall.

● Då kommer: Erik Slottner (KD), Äldre- och trygghetsb­orgarråd, Katarina Luhr (MP), Miljöoch klimatborg­arråd, Daniel Helldén (MP), Trafikborg­arråd.

● Besöket är gratis men förbokning görs på The Global Village sajt.

 ?? FOTO: LOUISE BORNHALL ?? Tre av Stockholms borgarråd fick svara på frågor om alltifrån kultur till det nedlagda Tensta gymnasium.
FOTO: LOUISE BORNHALL Tre av Stockholms borgarråd fick svara på frågor om alltifrån kultur till det nedlagda Tensta gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden