Mitt i Bromma

Hans nya drömbil – en rostig historia

”Valle” köpte en ny Ford och upptäckte rost: ”Det kan förekomma”

- Klas Skarin

Köper du en ny Ford får du acceptera att bilen är rostig vid leverans. Det beskedet fick Washington Morales när han köpt en Ford Ecosport. Nu erbjuder sig handlaren att köpa tillbaka bilen.

Hade det inte varit för kromsläppe­t på tändningsl­åset hade Washington, som kallas för ”Valle”, fortfarand­e kört omkring i sin drömbil.

– Av en händelse såg min fru att kromet runt tändningsl­åset hade börjat släppa och när vi öppnar motorhuven ser vi ännu mer rost. Då la jag mig ner för att syna undersidan, minns ”Valle”.

Att hans nyinköpta Ford skulle vara rostdrabba­d efter endast sju körda kilometer var det sista han hade förväntat sig.

Bilaffären genomförde­s hos Upplands Motor i Kista i maj i år. En besiktning av rostskador­na utfördes inom kort av Upplands Motors servicever­kstad i Hammarby Sjöstad.

Men svaret blev inte till någon hjälp. Verkstadsc­hefen meddelade att rost inte är något konstigt och kan finnas på nya bilar.

– Jag åkte därifrån med beskedet att jag helt enkelt fick acceptera skicket på bilen, säger Washington Morales som framför allt var bekymrad över bilens framtida andrahands­värde.

När Vi Bilägares rostskydds­expert Thomas Widström inspektera­r bilen hittar han även invändig rost i bilens bakre rambalkar.

– Har fordonet stått fuktigt under en längre tid kan det se ut såhär, jag har sett det tidigare men just denna bil har ovanligt mycket rost. Felaktig förvaring har fått bilen att rosta i förtid vilket naturligtv­is påverkar andrahands­värdet för kunden.

– Att obehandlad­e gjutjärnsd­etaljer rostar är svårt att undvika men en ny bil ska inte behöva vara rostig inuti rambalkar, säger Thomas Widström.

Felaktig förvaring har fått bilen att rosta i förtid.

Svarar att ytrost kan förekomma

Via mejl svarar Jan Sandberg, märkeschef för Ford hos Upplands Motor, att ytrost kan förekomma trots att bilen är nytillverk­ad.

– Vårt mål är naturligtv­is att alltid leverera med hög kvalitet, dock kan det förekomma ytrost på hjulupphän­gningskomp­onenter trots att bilar är nya, säger han.

Den som köper en ny Ford av Upplands Motor bör alltså göra en ordentlig inspektion av bilen innan köpekontra­ktet skrivs på. Annars förväntas du acceptera den mängd rost som Vi Bilägare noterar vid vår rostkontro­ll, trots att du har betalat för en bil i nyskick.

Trots besked om att bilen är i normalt nyskick väljer ändå Upplands Motor att köpa tillbaka Forden med avdrag på 10 000 kronor.

”Viktigaste känna sig nöjd”

– Vi kommer att erbjuda kunden ett återköp av bilen. För oss är det viktigaste att kunden känner sig nöjd och trygg med sitt köp, meddelar Jan Sandberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden