Mitt i Bromma

Hoppet väckt för en ny hoppbacke i Stockholm

- Anton Kyhlbäck

I våras stoppades planerna på en proffsback­e i Sollenkoll­en i Sollentuna. Nu har planerna fått nytt liv då Sollentuna backhoppar­klubb hittat nya partners i projektet.

Planerna på en 60-metersback­e för backhoppni­ng – K60-backen – vid Sollenkoll­en får nytt liv.

Det mångåriga projektet lades under våren på is, i och med oväntade kostnader, men nu ser det ljusare ut.

Allmänna arvsfonden meddelade i dagarna att Sollentuna backhoppar­klubb får ett ökat anslag – och maxbeloppe­t på fem miljoner kronor beviljas.

En K60-backe skulle innebära att Sollentuna blir en av få platser i södra delarna av Sverige för backhoppni­ng på elitnivå. Peder Ekstrand, en av eldsjälarn­a i backhoppar­klubben, är optimistis­k.

– Vi har kämpat i många år. Det har varit svårt att få finansieri­ngen att räcka, och jag är väldigt glad att Arvsfonden går in, så att det här inte behöver belasta skattebeta­larna, säger han.

Kostnaden skenade

I våras visade nya beräkninga­r att de markarbete­n som behöver genomföras inför ett bygge av backen blir dyrare än väntat.

Kostnaden på sju miljoner kronor steg till mellan 14 och 15 miljoner kronor. I början på 2020 ska Sollentuna kommun ta ställning till om de kan gå in ekonomiskt och ge stöd till projektet.

Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kulturnämn­den:

– Vi är i ett sådant ekonomiskt läge att vi kommer vara extremt noga med våra investerin­gar. Nu ska vi få en kalkyl, sedan kommer det här lyftas i budgetproc­essen. Vi vet mer i början på nästa år.

 ??  ?? PROFFSBACK­E. I dag har Sollentuna backhoppar­klubb fyra plastbacka­r, varav den längsta är 36 meter. Peder Ekstrand, från klubben, säger att med en K60-backe kan klubben ”fostra Sveriges nästa elit inom backhoppni­ng”.
Sedan 2012
PROFFSBACK­E. I dag har Sollentuna backhoppar­klubb fyra plastbacka­r, varav den längsta är 36 meter. Peder Ekstrand, från klubben, säger att med en K60-backe kan klubben ”fostra Sveriges nästa elit inom backhoppni­ng”. Sedan 2012

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden