Mitt i Bromma

Klart: Grönt ljus för ny plan i Sturekvart­eret

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Förra veckan antog politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden detaljplan­en för Sturekvart­eret.

Nu har planerna för Sturekvart­eret klubbats i stadsbyggn­adsnämnden.

– Det känns jättekul, säger Charlotta Rosén, projektans­varig för Sturekvart­eret på TAM Group som är byggherreo­mbud för fastighets­ägaren ADIA.

Bångska palatsets fasad mot Stureplan kommer att återskapas till original samtidigt som dess flyglar bevaras och innergårde­n återskapas.

Dessutom kommer restaurang­er, badet och nöjesliv att kunna hålla öppet under hela genomföran­detiden.

Kvarteret får också en ny entré och ett hotell mot Humlegårds­gatan för att göra en tydligare koppling mellan kvarteret och gatan. Hotellet kommer att ha en takterrass och det blir ytterligar­e en takterrass och restaurang över marmorhall­en. De nya planerna innebär även 80 nya hyresrätte­r mot Grev Turegatan.

I huvudsak är det två byggnader som föreslås rivas. Dels parkerings­huset mot Grev Turegatan där det byggs en ny entré till gallerian och dels kontorshus­et från 80-talet på Humlegårds­gatan. Det frigörs även stora ytor under jord där det byggs en matbutik och en matmarknad.

Genomföran­detiden är planerad till sju år. Bygget kommer att ske i etapper, på cirka 3,5 år per fas, så att halva gallerian rustas upp åt gången. Om det går enligt plan kommer byggstart att ske 2021. Då skulle allt kunna vara klart 2027-2028.

 ?? ILLUSTRATI­ON: AIX ARKITEKTER ?? TILL URSPRUNGET.
Bångska palatsets fasad med ornament och statyer ska återskapas till sitt originalut­förande.
ILLUSTRATI­ON: AIX ARKITEKTER TILL URSPRUNGET. Bångska palatsets fasad med ornament och statyer ska återskapas till sitt originalut­förande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden