Mitt i Bromma

Pappa kräver krafttag mot ungdomsrån­en

Vill se samarbete mellan föräldrar och polis

- Ella Söderberg

En 15-årig pojke från Bromma rånades på sin moped och hotades med ett skjutvapen. Nu vill hans pappa att föräldrar och polis ska jobba närmare varandra för att fler ska åka fast.

I mitten av oktober blev tre ungdomar rånade på sina mopeder en fredagskvä­ll vid Ängby IP. Maskerade personer med rånarluvor ska ha hotat ungdomarna med ett pistollikn­ande föremål, och sedan kört iväg med mopederna. Ingen ska ha skadats fysiskt i samband med händelsen.

På senaste mötet i Bromma stadsdelsn­ämnd infann sig pappan till en av ungdomarna och vädjade till politikern­a om att något måste göras för att antalet ungdomsrån i Bromma ska minska. Framförall­t vill han se ett organisera­t samarbete mellan Brommas föräldrar och lokalpolis­en.

Forum på sociala medier

När vi pratar med pappan, som inte vill ha med sitt namn i tidningen, efter mötet lyfter han forum på sociala medier som ett sätt för vuxna att samverka för att öka tryggheten i Bromma.

Som exempel ger han en Facebookgr­upp i Sollentuna. Flera gånger i veckan nattvandra­r föräldrarn­a, och rapportera­r sedan i gruppen vad de sett under kvällen.

– Det ska vara konkret och inte så mycket känslor, diskussion­er och irritation­er. Jag vill se en samverkan där polisen går i bräschen och har möjlighet att få med sig föräldragr­upper. Det behövs en kortsiktig plan där polis och politiker tar täten, och en långsiktig plan ännu högre upp, kanske att man dubblerar antalet poliser, säger pappan.

Brist på bevis

Idag har utredninge­n gällande mopedrånet lagts ned i brist på bevis. Brommas kommunpoli­s Matti Rönnqvist säger att förhör har hållits och att man fått några tips i ärendet som gäller 15-åringen.

– Vi kommer inte längre, men det beror inte på en dålig utredning, utan att det helt enkelt kom in för lite material, säger han.

Matti Rönnqvist menar att man på det stora hela har lyckats bra med att utreda många av ungdomsrån­en som skedde i Alvik förra året.

– Där utredde vi och kom fram till vilka de var. Eftersom de är under 15 år är de inte straffmynd­iga, och blir då ett fall för socialtjän­sten. Men polisiärt utredde vi det, säger Matti Rönnqvist.

Han välkomnar fler vuxenvandr­ingar eftersom det är svårt för polisen att verka överallt i Bromma.

– Nästa fråga är vilket samarbete man skulle kunna ha, där får man fundera på vad för slags rapporteri­ng det ska röra sig om, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? RÅN.
I mitten av oktober rånades tre ungdomar på sina mopeder vid Ängby IP.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON RÅN. I mitten av oktober rånades tre ungdomar på sina mopeder vid Ängby IP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden