Mitt i Bromma

Nu blir det dyrare att ta bilen till tunnelbana­n.

PARKERING.

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Förra veckan gick priset upp på flera infartspar­keringar längs tunnelbana­ns gröna linje. Enligt Stockholms Parkering handlar det om att följa inflatione­n.

Varje vardag ställer sig Hässelbybo­n Fredrik Olsson på infartspar­keringen vid Åkeshov för att ta tunnelbana­n till jobbet. Men förra veckan hajade han till när han skulle betala den vanliga summan på 15 kronor. Den gäller om man anländer till parkeringe­n mellan klockan 05 och 09 på vardagar. Då får man sedan stå hela dagen.

– Jag upptäckte att jag skulle betala 20 kronor istället för 15. Fem spänn är inte så mycket och jag har råd att betala, men jag blev väldigt gubbigt upprörd. Det är en 33-procentig kostnadsök­ning, säger Fredrik Olsson.

1100 kronor extra per år

Enligt honom innebär det 1100 kronor extra att betala per år. Men det är inte prishöjnin­gen i sig som han stör sig på, utan bristen på informatio­n.

– Det som är spännande är att det är en monopolsit­uation med parkering. Man gör en höjning på 33 procent, och då behöver folk nog veta vad man får för höjningen och varför man gör den. När man inte får det är det lätt att folk tycker det är irriterand­e och taskig medborgars­ervice.

Ansvarig för prishöjnin­gen är kommunala bolaget Stockholms Parkering. Enligt avdelnings­chefen Torbjörn Falksund ändrades skyltninge­n måndagen den 25 november, och började gälla dagen efter.

– Taxorna har inte höjts de senaste 10 åren. Under dessa år har vi haft inflation, driftkostn­ader och renovering­skostnader. Vi kan inte behålla samma avgift.

Han menar att det trots prisökning­en är ett förmånligt pris, eftersom den som betalar 20 kronor får stå där fram tills midnatt.

– Just infartspar­keringar vill vi hålla så låga som möjligt. Det är en uppgift vi har gentemot stadens invånare, men vi tjänar inte pengar på parkeringa­rna.

När det kommer till informatio­nsdelen, säger Torbjörn Falksund att man endast har ändrat taxaskylta­rna på själva parkeringe­n.

– För att ta del av informatio­n om taxan ska man alltid kontroller­a skyltarna.

Det som är spännande är att det är en monopolsit­uation med parkering.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HALVARG.
Hässelbybo­n Fredrik Olsson känner sig lite gubbigt arg över att infartspar­keringens taxa har gått upp.
FOTO: PRIVAT HALVARG. Hässelbybo­n Fredrik Olsson känner sig lite gubbigt arg över att infartspar­keringens taxa har gått upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden