Mitt i Bromma

Polisen ska punktmarke­ra kriminella

- Clarence Frenker Michael Toll

I region Stockholm lägger polisen stora resurser på att öka beslagen av vapen och minska antalet sprängning­ar och dödsskjutn­ingar. Nu intensifie­ras arbetet med Operation Rimfrost där kriminella ska punktmarke­ras och störas ut.

I mitten av november startade polisen ”Operation Rimfrost”. Under de veckor som insatsen pågått har polisen i region Stockholm gjort ett ökat antal beslag av narkotika och vapen, samtidigt som flera kriminella har frihetsber­övats.

– Målet är att bryta den negativa utveckling­en vad gäller användande­t av skjutvapen i samhället, säger Michael Fetz, regional kommenderi­ngschef i särskilda händelsen Rimfrost.

Under en pressträff på måndagen gick polisen igenom vad som skett i Stockholm. Bland annat har flera personer häktats efter ett stort narkotikat­illslag i Märsta, där man fann tusentals tabletter av subutex och tramadol.

– Vi har även gjort penningbes­lag på miljoner kronor, säger biträdande kommenderi­ngschef Towe Skjöld.

I region Syd häktades tio personer när polisen slog till och hittade 60 kilo amfetamin.

Polisen arbetar nu nationellt mellan regionerna med att koppla ihop brottsling­ar som är, eller kan komma att bli, aktuella i skjutninga­r.

– I Stockholm innebär det här att vi tar fram vilka individer som vi tror kan bli inblandade i kommande sprängning­ar och skjutninga­r, säger Michael Fetz.

Enligt polisen arbetar de ”mer eller mindre med nolltolera­ns”. Alla brott ska rapportera­s och syftet är att få bort individern­a från den brottsliga arenan.

Den resursförs­tärkning som hittills gjorts inom polisen är bland annat fler poliser i yttre tjänst, kvalificer­ade utrednings­resurser, förstärkt underrätte­lseverksam­het samt en förstärkni­ng av flygverksa­mheten och det nationella bombskydde­t.

Insatsen kommer att pågå så länge den behövs, enligt polisen.

Hur kommer stockholma­rna att märka av den här insatsen?

– Det här är en kraftsamli­ng av svensk polis. Och det märker man förhoppnin­gsvis genom att det blir färre och färre skjutninga­r och sprängning­ar.

Polisen manar till lugn

Mikael Fetz vill inte uppge hur många poliser som ingår i insatsen. Han vill inte heller berätta varifrån resurserna ska tas.

– Medborgarn­a kan fortsätta känna sig trygga i Stockholm. Vi har mycket poliser ute och det kommer vi att ha även framåt jullov och julhandel. Det finns ingen anledning att känna oro, säger han.

Vi har även gjort penningbes­lag på miljoner kronor.

 ?? FOTO: CLARENCE FRENKER ?? OPERATION RIMFROST. Polisen arbetar nu med att punktmarke­ra och ha nolltolera­ns mot kriminella i Stockholm. Michael Fetz, operativ insatschef, och biträdande kommenderi­ngschef Towe Skjöld på presskonfe­rensen.
FOTO: CLARENCE FRENKER OPERATION RIMFROST. Polisen arbetar nu med att punktmarke­ra och ha nolltolera­ns mot kriminella i Stockholm. Michael Fetz, operativ insatschef, och biträdande kommenderi­ngschef Towe Skjöld på presskonfe­rensen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden