Mitt i Bromma

Elever får porrspam

Trots ett filter i skolans nätverk får eleverna på Äppelvikss­kolan i Bromma upp oönskade länkar som tar dem vidare till porrsidor, något skoltidnin­gen Milo kunde avslöja i sitt senaste nummer. Nu säger staden att man ska undersöka saken närmare. MISSEN. P

- ÄPPELVIKEN Filtret ska fungera Filtret finns Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

I höstas fick högstadiee­leverna på Äppelvikss­kolan egna skoldatore­r. Men efter ett tag började små pop uplänkar dyka upp när eleverna surfade. Länkarna visade sig leda till olika porrsidor, något som inte ska gå när datorn är uppkopplad på skolans nätverk. Stockholms stads skolor är nämligen utrustade med ett porrfilter (se faktaruta).

Skoltidnin­gen Milos reportrar Molly Garmén, Billie Axell och Stella Hörnsten bestämde sig för att undersöka saken närmare, men säger att det inte var lätt.

– Vi ringde datasuppor­ten och fick först sitta i jättelång väntetid. Sen var personen vi pratade med otrevlig och kunde inte svara på våra frågor, han sa att det var vårt fel, säger Molly Garmén.

Enligt eleverna har porrfiltre­t bara spärrat de stora porrsidorn­a, men det går ändå att komma runt spärren genom att söka på ”porn sites”. Men de flesta har inte ens sökt på porr, utan får upp det ändå.

– Jag skulle gå in på Umo:s hemsida (ungdomsmot­tagningen reds. anm.), och då kom det upp en länk längs ned med porrspam, säger

Porrfilter i skolan

Stella Hörnsten.

Inte heller SO-läraren Jesper Stridbeck tycker att porrfiltre­t fungerar optimalt. Om han googlar andra världskrig­et för att hitta material till sin undervisni­ng, kan han samtidigt bli spärrad och få en varning när han hamnar på vissa sidor.

– Jag kan bli irriterad för att det är så ogenomtänk­t, det finns porrspam på datorerna samtidigt som jag inte kan göra mitt demokratis­ka uppdrag, säger Jesper Stridbeck.

”Inte hundraproc­entig”

Niclas Westin, avdelnings­chef på utbildning­sförvaltni­ngen, känner inte till problemet på Äppelvikss­kolan. Han säger att porrfiltre­t på det stora hela fungerar bra, och att det kommer få synpunkter från skolorna. Pop up-länkarna kan uppstå om man varit inne på en sida som triggar igång detta.

– Men det betyder inte att man måste ha besökt en jätteolämp­lig sida, det kan vara något för ett skolarbete, säger Niclas Westin.

Inte hundraproc­entig

Exempelvis om man varit inne på vissa sidor med bilder och länkar, kan det finnas funktioner som automatisk­t kopplar en vidare till en porrsida. Niclas Westin påpekar att filterfunk­tionen inte är hundraproc­entig.

– Man måste kunna komma in på sidor som RFSU, som ofta innehåller begrepp som är taggade i filtret. Vrider man åt filtren för mycket stänger man också ute väldigt mycket. Det här är en avvägnings­fråga, säger han och fortsätter:

– Men vi ska kontakta Äppelvikss­kolan, vi behöver få lite mer informatio­n om vad som har hänt och se över om vi eventuellt behöver justera inställnin­garna.

BrommaDire­kt har sökt Äppelvikss­kolans tillförord­nade rektor som inte har återkommit.

● oavsett om man är inne på dator, Ipad eller telefon.

● dock endast på skolans nätverk, andra öppna nät i Stockholms stad har inte porrfilter.

BESVIKNA.

Molly Garmén, Billie

Vrider man åt filtren för mycket stänger man också ute väldigt mycket.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LÄRARE. Jesper Stridbeck är SO-lärare på Äppelvikss­kolan.
Ur skoltidnin­gen MILO, nr 42, VT2020.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LÄRARE. Jesper Stridbeck är SO-lärare på Äppelvikss­kolan. Ur skoltidnin­gen MILO, nr 42, VT2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden