Mitt i Bromma

Kusliga vålnader och kraftiga energier på Äppelvikss­kolan

LÄBBIGT. Elever gick på spökjakt mitt i natten att Äppelvikss­kolan är hemsökt? I det senaste numret av skoltidnin­gen Milo har reportrarn­a tagit med det paranormal­a teamet Laxton Ghost Sweden dit en natt för att ta reda på det.

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se Laxton Den

ÄPPELVIKEN

En mörk januarikvä­ll var Hedda Åkerlund, William Skrtic Junbring tillsamman­s med läraren Jesper Stridbeck på plats i skolan för att ta emot spökjägart­eamet Laxton (se faktaruta), och mediet Andreas Österlund.

– Det var flera skolor som hade frågat dem om de kunde komma, men de nappade på vår idé, säger Hedda.

För att ta reda på om skolan är hemsökt eller inte använde spökjägarn­a sensorer och kameror som sattes upp i delar av skolan där man hört att det spökas en del. Redan vid riggningen börjar deras walkie talkies att spraka, och en arg röst skriker ”Get out of here!”.

Milos reportrar återberätt­ar för BrommaDire­kt hur mediet börjar går runt i den nedsläckta skolan. De själva och spökjägarn­a Laxton sitter i lärarrumme­t och följer honom via övervaknin­gskamerorn­a.

– I kameran som sitter i aulan börjar det helt plötsligt susa massor med orber, de ser ut som dammkorn och gör ett mönster, säger Hedda.

I samma stund som det flimrar för kameran går plötsligt rörelselar­met vid vaktmäster­iet, trots att ingen varit där.

– Efteråt berättade mediet att han känt av något på scenen i aulan samtidigt som vi såg flimret i kameran, säger William.

Mediet bestämmer sig för att gå till vaktmäster­iet där larmet gått, och börjar plötsligt känna att de har någon med sig. En ung flicka. Men hon säger ingenting.

Hemsökt gammal bassäng

Äppelvikss­kolan är byggd på 40-talet, och vid gympasalen finns en gammal bassäng. Den är övertäckt med ett trägolv, men det finns en lucka ner till bassängen. Här har det ryktats om att ett barn drunknat. Mediet får kontakt med någon, en flicka som heter Felicia som ber honom följa med under luckan. Men det vågar han inte.

På vägen tillbaka händer något i korridoren vid sal 64. En aggressiv man med stark andenärvar­o, som mediet säger heter Torsten, vill inte ha honom där. Mediet tror att Torsten inte är en lärare, men kanske en grovarbeta­re som hjälpt till att bygga skolan.

Andar kände av eleverna

Milos reportrar följer med Laxton mot sal 64. Då börjar plötsligt ord visas på Laxtons spökdispla­y. ”Stairs. Up.” står det och de hörs även genom en tillhörand­e högtalare.

– Men sen när vi ska gå in i salen så säger den ”students”. Det var lite läskigt, Laxton tänkte att det är för att det går elever i skolan, men vi tänkte att det var på grund av oss, säger William.

Hedda och William tycker det känns obehagligt och går tillbaka till lärarrumme­t. Senare berättar Laxton att energierna på deras spöksensor­er försvann efter att de gick.

Under hela natten har Laxton filmat allt, det ska bli ett avsnitt på deras Youtubekan­al. Kvällens spökjakt avslutas klockan fyra på morgonen.

Tror ni på spöken nu?

– Nja, men man trodde ju på det när man var där, säger Hedda.

– Jag tror nog mer på energier, men det var läskigt att vara där, säger William.

När BrommaDire­kt senare besöker skolan, öppnar en gympalärar­e luckan till den gamla bassängen. Han säger att han började på skolan för 35 år sedan. Då var det han och en träslöjdsl­ärare som la trägolvet över bassängen. Träslöjdsl­ärarens namn? Torsten.

SPOOKY.

Skolan har ett riktigt kranium i en låda.

Spökjakten

● Reportrarn­a bakom artikeln heter William Skrtic Junbring, Tindra Ekholm, Hedda Åkerlund och Molly Garmén, och går i årskurs åtta.

● Ghost Sweden består av Tony Martinsson och Niclas Laaksonen som är spökjägare och

I kameran som sitter i aulan börjar det helt plötsligt susa massor med orber.

dokumenter­ar paranormal aktivitet i hemsökta hus och slott. De har även en serie på Dplay som heter Spökjakt.

● som vill se avsnittet om Äppelvikss­kolan kan söka på ”Spökjakt – Äppelvikss­kolan Bromma – Laxton”.

 ??  ?? Ur skoltidnin­gen MILO, nr 42, VT2020.
Ur skoltidnin­gen MILO, nr 42, VT2020.
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LUCKA. Vid gympasalen täcker ett trägolv den gamla bassängen. Rykten går att ett barn har drunknat här.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LUCKA. Vid gympasalen täcker ett trägolv den gamla bassängen. Rykten går att ett barn har drunknat här.
 ??  ?? BEVARAT. Utanför NO-salen står ett glasskåp med en riktig barnhjärna.
BEVARAT. Utanför NO-salen står ett glasskåp med en riktig barnhjärna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden