Mitt i Bromma

Förslaget: Överbliven skolmat ska kunna köpas hem

Matsvinn

- KÄLLA: STOCKHOLMS STAD Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

För att minska andelen slängd mat i skolköket vill Socialdemo­kraterna i Stockholms stad att det ska gå att köpa maten efter skoldagen och ta med sig hem.

Tanken är att den så kallade klimatlåda­n ska kunna köpas av skolperson­al, elever och föräldrar, och bidra till både mindre matsvinn men också mindre stress för den som inte har tid att laga middag.

– Vi vet att många elever intressera­de av vad man rent praktiskt kan göra för att hjälpa till att klara klimatomst­ällningen, säger

Emilia Bjuggren (S), opposition­sborgarråd.

Enligt Emilia Bjuggren vill man pröva förslaget som ett pilotproje­kt på en eller två skolor för att se hur det praktiskt kommer att fungera.

Ska kosta 30 kronor

Klimatlåda­n är tänkt att kosta runt 30 kronor, för att bekosta råvarorna och arbetsinsa­tsen. Emilia Bjuggren poängterar att det inte är något staden ska tjäna pengar på, eftersom de inte får bedriva någon konkurrera­nde verksamhet.

Än så länge har de inte pratat med några skolor om förslaget, utan en motion ska läggas fram under nästa kommunfull­mäktige. Även om en majoritet tycker det är ett bra förslag kan det ändå dröja ett tag innan matlådorna blir till verklighet.

Skolborgar­rådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) säger att det är viktigt att minska matsvinnet, men har inte sett förslaget än.

– När förslaget lämnats in så skickas det på remiss. Politiken tar sedan ställning till de remissvar som kommit in och gör en samlad bedömning av dessa, säger hon.

 ??  ?? Stockholms stad har ett mål att 70 procent av allt matavfall ska kunna samlas in och tas om hand på ett resurseffe­ktivt sätt år 2021. Det innebär en ökning med mer än 400 procent jämfört med 2015.
Opposition­sborgarråd Emilia Bjuggren (S).
Stockholms stad har ett mål att 70 procent av allt matavfall ska kunna samlas in och tas om hand på ett resurseffe­ktivt sätt år 2021. Det innebär en ökning med mer än 400 procent jämfört med 2015. Opposition­sborgarråd Emilia Bjuggren (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden