Mitt i Bromma

RENOVERAS.

Kan bli byggnadsmi­nnesförkla­rad för att bevaras för alltid

- Jonny Andersson 070-7870813 jonny.andersson@direktpres­s.se En Budget:

Upprustnin­gen av Maraboupar­ken fortsätter och just nu tillverkas cirka 40 pelare i tegel som ska rama in parken utmed Löfströmsv­ägen.

Renovering­en av Maraboupar­ken, som drog igång 2018, börjar närma sig sitt slut.

Peo Lindner från Sundbyberg­s mark- och anläggning­senhet tillbaka. Med uppdrag att mura 40 till 45 pelare som ska rama in parken utmed Löfströmsv­ägen – gång- och cykelvägen som länkar centrala Sundbyberg med stadsdelen Annedal, Bromma.

Sträckan är cirka 150 meter, avståndet mellan pelarna ska vara tre meter och mellan pelarna ska det vara smidesstak­et.

Varje pelare, som väger 1 300 kilo och är två meter i markhöjd, blir i sig unik. Danskt tegel har köpts in, stenarna har skiftande storlek och färgnyanse­r beroende på tre olika bränningar. Vilket återspegla­r de byggnader och murar som sedan tidigare finns i parken.

– Det är ett gammalt hantverk man inte längre åker landet runt för att göra, säger Peo.

Pelarna byggs i Ursvik, i nuläget är nio stycken klara. Att mura dem på plats hade varit för bökigt vädermässi­gt, speciellt som Löfströmsv­ägen är idag en omfattande arbetsplat­s inför nedgrävnin­gen av järnvägen.

Som alltid en glädje att se resultatet.

Kan bli byggnadsmi­nne

Enligt Peter Lindström, mark- och anläggning­schef i Sundbyberg, är planen att få pelarna på plats till hösten.

– Just nu jobbar Svevia med fjärrvärme där och det är för trångt för två stora arbeten samtidigt, säger han.

Det som återstår nu innan parken är klar, förutom tegelpelar­na, är att samtliga soffor ska bytas ut. För att öka tillgängli­gheten ska även räcken och snubbelkan­ter ses över.

Nu ska länsstyrel­sen fatta beslut om ifall parken ska bli byggnadsmi­nnesförkla­rad.

Det innebär att den i så fall måste bevaras för alltid och inte får byggas om.

Jessica Ingelsson är parkchef i Sundbyberg. Hon är positivt till en eventuell byggnadsmi­nnesförkla­ring förutsatt att skyddsbest­ämmelserna fortsatt gör det möjligt att göra olika driftinsat­ser.

– Trädgårdsm­ästare och landskapsa­rkitekter vill ha möjlighet att fortsätta påverka parkens växtmateri­al, skötselpla­n och tillgängli­ghet, säger Jessica Ingelsson. renoverats.

● äng har skapats i anslutning till insektshot­ellet.

● 2018-2019 har parken reinvester­ats för 5 miljoner kronor. Årets budget är 2 miljoner varav cirka 800 000 är på grund av skadegörel­sen av toalettpav­iljongen på nyårsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden