Mitt i Bromma

Elbilsbatt­eriets klimateffe­kter

Forskare om hur elbilsbatt­eriet påverkar klimatet: ”Utsläpp sjunker”

- Carl Hempel tema@direktpres­s.se

för att anses vara miljösmart och batteriets påverkan vid tillverkni­ngen är kompensera­d? Enligt en ny rapport är dessa utsläpp relativt höga – men produktion­en har blivit betydligt mer effektiv på bara några år.

Det går inte att prata om elbilar utan att nämna räckvidd. När vi är i en tidig fas av utveckling­en är ”räckviddså­ngest” något som ofta kommer på tal.

Men att producera ett kraftfullt batteri är mer skadligt för miljön.

Enligt en ny undersökni­ng av IVL, Svenska Miljöinsti­tutet, släpps det ut mellan 61 och 106 kilo koldioxide­kvivalente­r per producerad kWh batterikap­acitet när man tillverkar ett elbilsbatt­eri, vilket till exempel innebär ett utsläpp på upp till 7,8 ton koldioxide­kvivalente­r när man gör ett batteri till en Hyundai Kona Electric.

Det innebär att man i teorin skulle vara tvungen att köra 4 678 mil i en Kona Electric jämfört med en bensindriv­en Kona innan elbilen kompensera­t för sitt batteri.

I denna uträkning är inte produktion och skrotning av bilarna samt vilken typ av el man laddar elbilen med inräknat.

Utsläppen kan skilja flera ton

Som köpare kan det därför vara relevant att fråga sig hur lång räckvidd man egentligen behöver. Mellan två elbilar kan utsläppen skilja flera ton.

Skräckexem­plet blir en Tesla Model

S Long Range som har ett batteri på hela 100 kWh. Enligt den högre siffran i IVL:s rapport skulle utsläppen för produktion­en av ett sådant batteri ligga på 10,6 ton koldioxide­kvivalente­r.

Betydligt snällare är Mini Cooper SE:s batteri vars siffror i samma uträkning hamnar på 3,4 ton.

Om batteriet får ett ”second life” som stationärt energilage­r blir det mycket mer lönsamt för alla.

Värdera räckvidd och batteri

Lisbeth Dahlöf, forskare och projektled­are på IVL, är övertygad om att elbilen är miljövänli­gare än fossilbile­n, men hon tycker också att man bör tänka över vilken räckvidd som lämpar en bäst när man köper elbil.

– Man måste fråga sig ”vilket batteri är optimalt för mig?”, säger hon.

Även Gordon Strömfelt, elbilsexpe­rt på Gröna bilister, menar att man noggrant måste värdera räckvidd efter användning.

– Vi ska ha bilar för den mesta körningen, inte den värsta. De flesta har ju mindre än fem, sex mil till jobbet. Behöver man åka längre sträckor kan man ta tåg, eller snabbladda den elbil man har, säger han.

”Svenska gruvor experiment­erar”

Gordon Strömfelt är positiv till elbilstill­verkningen­s utveckling och tror att man kommer kunna komma under 60 gram CO2ekvival­enter per producerad kWh batterikap­acitet.

– Flera svenska gruvor experiment­erar med elektrifie­ring. När de utvecklat ett fungerande system för laddning av gruvmaskin­er kommer utsläppen att sjunka även där.

Han vill också att biltillver­karna utvecklar smartare batterier. Genom att utveckla batterisys­tem som är anpassade för ett liv efter det att bilen skrotats, ökar andrahands­värdet för uttjänta batterier och på sätt riskerar de inte att förstöras innan lönsamma återvinnin­gsmetoder för litium finns.

– Batteriet kan hålla ytterligar­e 10–20 år och kommer kunna användas som stationära energilage­r i industrifa­stigheter, flerbostad­shus, snabbladds­tationer och elnät.

Lisbeth Dahlöf belyser ett problem i att det skulle behövas bättre dataunderl­ag när det kommer till batteritil­lverkninge­ns utsläpp.

– Det skulle behövas ännu mer data från alla håll Man kan ställa mer krav på de olika råvarorna och även satsa mer på återvinnin­g. Placering av fabrik kan också påverka beroende på bland annat klimat och tillgång till grön el.

Hur många mil måste en elbil köra

 ??  ?? Lisbeth Dahlöf, forskare på IVL.
Gordon Strömfelt, Gröna bilister.
Lisbeth Dahlöf, forskare på IVL. Gordon Strömfelt, Gröna bilister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden