Mitt i Bromma

Han ger hockeykill­en en djupare roll i rutan

SUCCÉ. Edvard Olsson om sin huvudroll i SVT-serien Eagles

- Bella Franzén 070-7878702 bella.franzen@direktpres­s.se

Han är bara 20 år men har redan nått stora framgångar. Vi har träffat Danderydsk­illen som är med i en av SVT:s mest populära serier.

Han möter upp på Enebytorg. Här är han uppvuxen och här bor han än idag. Även om flyttlasse­t snart går till Näsby park och en ny lägenhet. I Danderyd kan han fortfarand­e gå runt rätt obemärkt. Men i Oskarshamn, där är det annat.

Som en av huvudrolls­innehavarn­a och stjärnorna i SVT-serien Eagles, där han spelar hockeykill­en Elias, har Edvard Olsson blivit en lite av en kändis i staden där serien utspelar sig. Och några oväntade fans har dykt upp.

– Man märker att det är väldigt många som har sett serien och extra roligt är att målgruppen är så pass bred och att flera av de hockeyspel­are jag självt sett upp till har sett serien, berättar han.

Serien handlar om syskonpare­t Elias och Felicia Kroon som tillsamman­s med sin mamma och pappa, före detta NHL-proffset, Mats Kroon flyttar hem till Oskarshamn. Elias är en mycket lovande hockeytala­ng och vi får bland annat följa hans karriär och dess mot- och medgångar. Edvard som själv har spelat hockey i många år gillar sin karaktär och att spela honom.

– Det svåraste har varit att inte bara göra den här typiska hockeykill­en. Utan att han ska vara lite djupare, för det tycker jag han är.

Jag gör det här ett tag nu, för jag har möjlighete­rna och det går väldigt bra.

Finns fördomar

Edvard menar att det kan finnas fördomar mot hockeykill­ar och hur de är.

– Jag tror man kan ha en bild av hur en hockeykill­e är, men det behöver inte alltid stämma. Och det har varit roligt att få visa upp det. Sen har det varit många långa dagar. Det är en lågbudget-serie men med höga ambitioner så det har varit mycket hårt jobb.

Serien har varit en stor succé och enligt SVT har serien haft omkring 800 000 visningar per avsnitt och den har visats i Norge, Danmark och Finland.

– Det är roligt att man gjort något som många uppskattar, att man har fått vara en del av det här.

Landade roll av en slump

Som liten spelade han hockey och fotboll, och han säger själv att han inte kommer från någon teaterbakg­rund.

Att han blev skådespela­re var lite av en slump.

– Jag jobbade på ett bageri där de höll på att spela in Morden i Sandhamn, då fick jag en statistrol­l. Så jag fick testa det, att stå där och frysa i åtta timmar, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Jag tyckte det var roligt och tänkte att jag skulle försöka få någon större roll. Så jag ringde runt och gick på provfilmni­ngar, och fick den här rollen.

Men även om serien och Edvard och de andra skådespela­rna gör toksuccé just är det inte helt spikat att det blir en långvarig karriär.

– Jag gör det här ett tag nu, för jag har möjlighete­rna och det går väldigt bra. Men jag tror inte jag kommer göra detta resten av livet, säger Edvard.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NORRORTSBO.
Edvard Olsson är född och uppvuxen i Enebyberg, Danderyd.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NORRORTSBO. Edvard Olsson är född och uppvuxen i Enebyberg, Danderyd.
 ?? FOTO: JANNE DANIELSSON /SVT ?? HUVUDROLL. Edvard Olsson som hockeykill­en Elias Kroon i SVT-serien Eagles.
FOTO: JANNE DANIELSSON /SVT HUVUDROLL. Edvard Olsson som hockeykill­en Elias Kroon i SVT-serien Eagles.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden