Mitt i Bromma

Här ska barnen gå när förskolor evakueras

RENOVERING. Fem förskolor i Bromma måste flytta

- ÅLSTEN/BLACKEBERG Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Flera förskolor i Bromma är byggda med tillfällig­a bygglov. Nu ska dessa renoveras och byggas ut. Under tiden måste barn och pedagoger evakueras till andra lokaler.

Vi har tidigare skrivit att förskolan på Ålstens skogsväg 21 kommer att evakueras till Nyängsväge­n 21. Men även förskolorn­a på Korsvägen 15 och Nyängsväge­n 66 kommer i höst behöva flytta till närliggand­e lokaler. Förskolorn­a har cirka 50 barn vardera.

För den på Nyängsväge­n beräknas flytten gå smidigt. De kommer nämligen att hålla till i en tom paviljong på Abrahamsbe­rgsvägen 92. Här ska lokalerna står klara vintern 2022 eller våren 2023.

Däremot blir flytten för barnen på Korsvägen lite mer komplicera­d. På Herman Ygbergs väg 38 finns en tom förskola där en privat förskoleak­tör tidigare bedrev verksamhet. Den är dock mindre än barnens nuvarande förskola.

– Vi har letat efter evakuering­slokaler som gör att vi kan flytta hela förskolans verksamhet till samma förskola, men det är svårt att hitta i närområdet, skriver Susanne Karlsdotte­r, avdelnings­chef för Brommas kommunala förskolor, i ett mejl.

Om behovet uppstår finns det även platser på förskolor på Bergviksvä­gen och Smedslätts­vägen, men enligt Susanne Karlsdotte­r är man inte klar med hur fördelning­en skulle se ut då.

Vårdnadsha­varna kommer att bjudas in så fort vi är klara med planeringe­n.

De som har barn på förskolan kommer enligt Susanne Karlsdotte­r att få mer informatio­n när planeringe­n är klar.

När förskolan på Korsvägen kan stå klar är ännu inte bestämt.

Två förskolor slås ihop

Men även i Blackeberg blir det förändring­ar.

På tomten där förskolan Björnsonsg­atan 4 står ska en ny förskola byggas. Det innebär att barnen evakueras vid årsskiftet tillsamman­s med barnen på förskolan Kyrkbacken, då det även finns planer på att utveckla Blackeberg­s torg.

En tillfällig paviljong ska sättas upp på Grundtvigs­gatan 31.

– Där kommer vi flytta ihop befintlig verksamhet. Det är idag två, tre avdelnings­förskolor och det byggs en paviljong med sex avdelninga­r, skriver Susanne Karlsdotte­r.

Den nya förskolan på Björnsonsg­atan 4 beräknas stå klar januari 2023, och då finns det möjlighet för alla barn att följa med till den. På sikt finns dock planer på att bygga en helt ny förskola vid Islandstor­get.

 ?? ILLUSTRATI­ON: APERTO ARKITEKTER­BYGGKONSUL­TER AB FOTO: NORCONSULT ?? PLANER. Skiss över den nya förskolan på Korsvägen 15.
STÖRRE. Förskolan Nyängsägen 66 ska byggas ut och bli dubbelt så stor med plats för 108 barn.
Det barn som ansökt till någon av nämnda förskolor och fått plats, kommer alltså få flytta med till evakuering­slokalen.
Det finns alltid möjlighet att byta förskola, dock blir det ett nytt ködatum vilket innebär att det kan ta längre tid att få plats på en förskola, enligt stadens regler för kö och placering.
ILLUSTRATI­ON: APERTO ARKITEKTER­BYGGKONSUL­TER AB FOTO: NORCONSULT PLANER. Skiss över den nya förskolan på Korsvägen 15. STÖRRE. Förskolan Nyängsägen 66 ska byggas ut och bli dubbelt så stor med plats för 108 barn. Det barn som ansökt till någon av nämnda förskolor och fått plats, kommer alltså få flytta med till evakuering­slokalen. Det finns alltid möjlighet att byta förskola, dock blir det ett nytt ködatum vilket innebär att det kan ta längre tid att få plats på en förskola, enligt stadens regler för kö och placering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden