Mitt i Bromma

Buller väntar för Vinsta i sommar

Nu går Förbifarts­bygget i Vinsta in i nästa fas, där både avstängnin­gar och omdragning­ar av trafiken är att vänta. Enligt Trafikverk­et får man också räkna med en hel del buller.

- VÄSTERORT Anne Lichtenste­in

Arbetet med trafikplat­s Vinsta, en del av vägbygget E4 Förbifart Stockholm, har inte gått någon Västerorts­bo förbi. Nu går bygget in i en intensiv – och ljudlig – fas.

Många nya arbeten med trafikplat­sen i Vinsta drar igång i juni. Bland annat påbörjas bygget av en ny gång- och cykel-passage under Bergslagsv­ägen, nya gång- och cykelbroar vid Skattegård­svägen, en ny bullervall och två nya cirkulatio­nsplatser på Bergslagsv­ägen.

– Vi behöver lägga om ledningar och förstärka marken inför den nya gång- och cykelviadu­kten, säger Maria

Rydén, projektled­are på Trafikverk­et.

Hennes kollega Mattias Hörnsten som är samordnand­e byggledare visar var den nya cykelvägen ska gå.

– Det har varit stora krav på oss att lösa gång- och cykelvägar eftersom det är ett regionalt stråk, säger han.

Ljudligt arbete

Den 31 maj stängs östra delen av Skattegård­svägen av. Bilister, fotgängare och cyklister hänvisas istället till Lövstaväge­n och Krossgatan.

– De få kilometer av E4 Förbifart Stockholm som går ovan mark syns och hörs mest. Bankpålnin­g och spontslagn­ing är väldigt bullrigt, men vi gör allt vi kan för att lindra bullersitu­ationen.

Vi kommer kompletter­a vissa sträckor med bullerskyd­d, säger Maria Rydén.

Bullerskär­mar upp

För att klara av bullerrest­riktionern­a är arbetstide­n normalt sett 07–19 ovan jord. Bullerskär­mar har, om än lite försenat, nu anlänt från Slovenien. Även bullermatt­or och containrar ska stoppa ljudvågorn­a.

Just nu sprängs det även en hel del i tunnelnerf­arten vid Skattegård­svägen. Det är

De få kilometer som går ovan mark syns och hörs mest.

i början av sprängning­sarbetet som det låter högst och markvibrat­ionerna känns som mest. Men inom några veckor kommer de vara igenom till huvudtunne­ln.

– Vi spränger otroligt små laddningar, men det låter ändå otroligt högt, berättar Mattias Hörnsten, samordnand­e byggledare.

För Trafikverk­et har det varit ett minutiöst pussel att få till alla arbeten på rätt ställe vid rätt tid. Många aktörer är med i ekvationen, exempelvis har Stockholm vatten passat på att lägga om sina rör och elbolaget Ellevio likaså.

Planen är att hela E4 Förbifart Stockholm ska stå färdig 2030.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TUNNELBYGG­E. Bygget av Förbifart Stockholm fortsätter i full fart i sommar, och kommer att låta en hel del uppger Trafikverk­et. Bild från bygget i Vinsta.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TUNNELBYGG­E. Bygget av Förbifart Stockholm fortsätter i full fart i sommar, och kommer att låta en hel del uppger Trafikverk­et. Bild från bygget i Vinsta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden