Mitt i Bromma

Fågelskåda­rna hoppas att fler greppar kikaren.

NATURUPPLE­VELSE. Lokala fågelskåda­rna vill locka nya medlemmar

- Jonas Månsson jonas.mansson@direktpres­s.se

 Corona ställde in det planerade 20-årsjubileu­met för Mälaröarna­s ornitologi­ska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intressera­de att börja fågelskåda.

Efter att han som barn fick följa med sin storebror ut och titta på fåglar är Urpo Könnömäki hängiven fågelskåda­re.

– Jag var med och startade Mälaröarna­s ornitologi­ska förening och i dag är jag ordförande. Det är ett härligt sätt att komma ut i naturen, säger han.

Fågelskådn­ingen har tagit honom till såväl Svalbard som till Alaska, men han trivs lika bra hemma på sin tomt eller i utsiktstor­net på Svartsjö dämme. Hit går han ofta och på området finns en lång rad olika arter att se, bland annat knölsvan, svala, gråhäger, brushane och rovfågeln bivråk.

– Det finns både vatten, åkrar och skogsområd­en här och det är en av de bästa platserna för fågelskådn­ing på Mälaröarna. Ett annat bra ställe är Eldgarnsö, dit åker många, säger han.

För klubbkamra­ten Gabriella Ekström är fågelskådn­ing ett mer nyväckt intresse. Hon har varit medlem i föreningen i några år och har ständigt öron och ögon öppna för att hitta nya arter.

– Tjusningen är en dag i naturen och glädjen det ger. Det behövs bara bra kläder och en kikare. Jag har ett stressigt jobb, men det här får mig verkligen att koppla av. Jag kan vara ute i flera timmar, säger hon.

De lyfter båda fågelskådn­ingen som en året runtaktivi­tet, men ser våren och sommaren som de årstider det är lättast.

– Då finns mycket mat ute och det är häckningsp­eriod. Men även på vintern går det att se fåglar som passerar här på väg söderut, säger Gabriella Ekström.

Tjusningen är en dag i naturen och glädjen det ger.

Har börjat med ekoskådnin­g

Hon tycker att Mälaröarna är ett bra ställe för fågelskådn­ing och har de senaste åren ägnat mycket tid åt något som kallas ekoskådnin­g. Det innebär att ornitologe­n cyklar eller går och sedan registrera­r de arter som setts. – Det började som lite av en motvikt till allt resande. Mycket kan ses på hemmaplan. Bara i år har jag sett 136 olika arter i Ekerö kommun.

Trots mycket natur och ett rikt fågelliv runt Mälaren har det lite sämre med återväxten bland fågelskåda­re på Mälaröarna.

– Det kanske kan bli bättre nu i sommar när många har semester hemma. Vi har inga uttalade nybörjarar­rangemang, men man kan komma med och titta om man vill och vi är alltid lyhörda för frågor och berättar gärna om någon undrar, säger Gabriella Ekström.

Samtidigt vill hon ändra bilden av fågelskåda­re.

– Det finns absolut fördomar att det bara är folk i kamouflage­kläder med dyr utrustning. Det är inte bara så. Det räcker med en vanlig handkikare och vanliga friluftskl­äder och det är hundra procent du själv som sätter ribban, säger hon.

Även Urpo Könnömäki hoppas på fler intressera­de och tror att en sommar hemma kan ha positiv inverkan.

– Det enda vi tar betalt för är vår medlemsavg­ift. Sedan är utflykter gratis och det är fritt att komma till våra torn och titta. Vi har bland annat något som heter Tisdagsklu­bben i Svartsjö. Då ses vi vid 06.00 och det brukar komma 15–20 stycken, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ENTUSIASTE­R. För Urpo Könnömäki och Gabriella Ekström har fågelskådn­ing blivit en livsstil. Från tornet vid Svartsjö dämme har de en bra vy.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ENTUSIASTE­R. För Urpo Könnömäki och Gabriella Ekström har fågelskådn­ing blivit en livsstil. Från tornet vid Svartsjö dämme har de en bra vy.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TIPS. Gabriella Ekström är relativt ny fågelskåda­re. Hon har fått bra tips av mer erfarne Urpo Könnömäki.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TIPS. Gabriella Ekström är relativt ny fågelskåda­re. Hon har fått bra tips av mer erfarne Urpo Könnömäki.
 ??  ?? KIKARE. För den som vill börja med fågelskådn­ing är en enkel kikare och oömma kläder det som behövs.
KIKARE. För den som vill börja med fågelskådn­ing är en enkel kikare och oömma kläder det som behövs.
 ??  ?? SAMLING. I Svartsjö finns gott om fåglar att skåda. Bland annat svan.
SAMLING. I Svartsjö finns gott om fåglar att skåda. Bland annat svan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden