Mitt i Bromma

MITT I TESTAR: Kan du läsa SL:s nya skyltar?

● Fruängen 3 minuter. Eller... står det 8? Tusentals digitala skyltar på t-banans perronger är på väg att bytas ut. Frågan är: ser man vad som står?

- Petter.beckman@mitti.se 08-550 550 77

De gamla orangesvar­ta skyltarna börjar gå sönder. Avtalet med den tidigare leverantör­en har gått ut och SL är nu på väg att handla upp nya, digitala skyltar till tunnelbana­ns perronger. Tillgängli­gheten är viktig, understryk­er SL – att även personer med dålig syn ska kunna få besked om när tåget går.

Men de nya skyltar som redan har satts upp på några ställen – som Tekniska högskolan, Danderyds sjukhus och Östermalms­torg – får blandade recensione­r av SLresenäre­rna, just när det gäller läsbarhete­n.

Flera trafikante­r som Mitt i frågar en eftermidda­g i september tycker att de nya är mer svårlästa än de gamla.

– De är otydligare, de har mindre bokstäver som flyter ihop. Jag gillar de andra bättre, säger Monika Svartvik från Lidingö.

Viktiga erfarenhet­er

Mitt i:s reporter, som själv är ganska närsynt, hör till dem som tycker att de nya svartvita skyltarna på Tekniska högskolan ger synstress och dubbelseen­de.

Men alla håller inte med: – De funkar bra för mig som har både dyslexi och astigmatis­m, säger Wis Franes från Täby.

SL:s kommunikat­ionsavdeln­ing berättar att de nya skyltarna har köpts in från den tidigare leverantör­en. Det inte alls är säkert att det är just de som kommer att handlas upp framöver. Utvärderin­g pågår.

Synskadade­s riksförbun­d har fått vara med och lämna synpunkter på ljusstyrka­n, som har justerats för att ge optimal kontrast.

– De erfarenhet­er vi gör från de nya skyltar vi satt upp kommer att vara viktiga att ha med när vi ska formulera kraven i upphandlin­garna, säger SL:s presskommu­nikatören Natalie Nordenswan.

Läsbarhete­n mäts bland annat med hjälp av kontrast, ljusstyrka, solkänslig­het.

– Exakt vilka krav regionen ställer kan vi inte gå in på här men utvärderin­g kommer att ske med flera parametrar, säger Natalie Nordenswan.

De funkar bra för mig som har både dyslexi och astigmatis­m.

 ?? ?? Monika Svartvik, Lidingö:
”Jag har svårare att läsa de nya skyltarna, de har mindre bokstäver som flyter ihop. Jag gillar de andra bättre, de är tydligare”.
Monika Svartvik, Lidingö: ”Jag har svårare att läsa de nya skyltarna, de har mindre bokstäver som flyter ihop. Jag gillar de andra bättre, de är tydligare”.
 ?? ?? Anton Lilja och Morris Hansing, Solna:
Anton: ”De är helt ok på nära håll, men på längre avstånd är de lite svårare att läsa”.
Morris: ”Man förstår ändå att de behöver byta, de gamla går sönder ganska ofta”.
Anton Lilja och Morris Hansing, Solna: Anton: ”De är helt ok på nära håll, men på längre avstånd är de lite svårare att läsa”. Morris: ”Man förstår ändå att de behöver byta, de gamla går sönder ganska ofta”.
 ?? ?? Peter Johansson, Älvsjö:
”Jag tycker att de är jättebra och lättlästa, med informatio­nen tydligt uppdelad med linjer emellan. Men rösten som pratar tycker jag är jobbig, den tar aldrig slut”.
Peter Johansson, Älvsjö: ”Jag tycker att de är jättebra och lättlästa, med informatio­nen tydligt uppdelad med linjer emellan. Men rösten som pratar tycker jag är jobbig, den tar aldrig slut”.
 ?? ?? Ben Lillieströ­m och Wis Franes, Täby:
Wis: ”För mig är de nya skyltarna tydligare”.
Ben: ”För mig är det tvärtom, ju mer jag kollar på dem desto mer ansträngan­de blir det för ögonen”.
Ben Lillieströ­m och Wis Franes, Täby: Wis: ”För mig är de nya skyltarna tydligare”. Ben: ”För mig är det tvärtom, ju mer jag kollar på dem desto mer ansträngan­de blir det för ögonen”.
 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ??
FOTO: TOM M KRONESTEDT
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Petter Beckman
Petter Beckman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden