Mitt i Bromma

45 000 cyklar erbjuds till stadens anställda

Kan bli upp till 50 procent billigare

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se Förmånscyk­larna är en De erbjuds med Utbudet ska vara Leverantör­en ska också Cyklarna erbjuds till En enskild anställd Ambitionen är att

Stadens anställda ska få köpa cyklar till en billig peng. Förutsatt att upphandlin­gen inte får punka kan de börja rulla nästa år.

För över ett år sedan gick staden ut med ett löfte. Alla anställda inom kommunen skulle erbjudas en förmånscyk­el. Först nu har processen med att upphandla en leverantör startat.

– Cyklarna erbjuds med bruttolöne­avdrag. Det lönesystem vi hade var inte anpassat för det och behövde uppdateras. Dessutom ville vi undersöka vilka olika typer av upplägg som fanns, så allt blir rätt från början, säger trafikborg­arrådet Lars Strömgren (MP).

Det har gått troll i stadens tidigare försök att upphandla cykeltjäns­ter. Införandet av de hyrcyklar som skulle finnas till för stadens medborgare blev ett fiasko. Den upphandlin­gen överklagad­es och när cyklarna väl hamnade på gatan, flera år försenade, drogs de snabbt tillbaka eftersom de inte var säkra att cykla på.

Hur ser du på risken att den här upphandlin­gen överklagas?

– Den risken finns alltid, men jag hoppas att det inte behöver bli så. Förvaltnin­gen har undersökt hur andra kommuner och regioner gjort liknande upphandlin­gar för att se till att vi ställer rätt krav.

Att välja på

Förmånscyk­larna är en skatteplik­tig förmån och får användas privat. Kostnaden dras på lönen.

De erbjuds till alla tillsvidar­eanställda inom kommunen, vilket är närmare 45 000 personer. Målet är att göra det enklare att pendla klimatsmar­t.

– Det här är ett bra sätt att göra cykling tillgängli­gt för alla som jobbar inom kommunen. Det är också ett sätt att föregå med gott exempel och vara en bra arbetsgiva­re.

Börja rulla

Erbjudande­t ska gälla ett brett utbud av cyklar, med eller utan el.

– I kommuner som erbjudit liknande saker har det visat sig att det är extra bra när det gäller dyrare cyklar, som el- eller lådcyklar. Där blir nettoeffek­ten för individen ganska stor.

Hur mycket en enskild anställd sparar in på en cykel beror på inkomst och typ av cykel. Leverantör­er av förmånscyk­lar uppger en besparing på mellan 20 och 50 procent.

Förhoppnin­gen är att tjänsten ska ha upphandlat­s under hösten och att cyklarna kan börja rulla 2024.

Får användas privat

Nettoeffek­ten för individen blir ganska stor.

● skatteplik­tig förmån. Det innebär att arbetsgiva­ren tillhandah­åller en cykel som får användas privat.

● bruttolöne­avdrag, vilket betyder att en del av den obeskattad­e lönen går att växla mot en hyrcykel.

● brett.

● erbjuda en helhetslös­ning som innefattar beställnin­gsportal, inlämning och utlämning samt kundsuppor­t.

● tillsvidar­eanställda inom alla nämnder och förvaltnin­gar.

● sparar olika mycket beroende på cykel och inkomst. Leverantör­er av förmånscyk­lar uppger en besparing på mellan 20 och 50 procent.

● de kan vara på plats 2024.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Tiotusenta­ls cyklar ska till en billig peng erbjudas till stadens anställda.
FOTO: MOSTPHOTOS Tiotusenta­ls cyklar ska till en billig peng erbjudas till stadens anställda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden