Mitt i Bromma

Högt tryck på utställnin­gen – tusentals besökare väntas

tas

- Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

2018 arrangerad­es den för första gången – sedan dess har Vår salong växt till en av av Stockholms största konstutstä­llningar. En två veckor lång konstfest med konstnärer från i huvudsak västerort väntar med start under lördagen.

– Årets utställnin­g är väldigt bred. Allt ifrån abstrakta amatörer till detaljrika proffs och allt däremellan ställer ut, säger Vällingby Folkets hus förestånda­re Olle Magnfors.

Jury har valt ut

Alla som skickat in bidrag har dock inte kommit med.

– Tavlorna ska hålla en

viss mansättnin­g. gen En och kvalitet, jury valt har ut bedömt en verken. viss bidra- sam– Något intressant i tavlan har krävts, säger Olle Magnfors.

Utställnin­gen hålls i fyra lokaler i Vällingby centrum – uppe på Folkets hus, i butiksloka­len intill Cubus, i lokalen mittemot Stockholms stadsmissi­on samt i Kulturskol­ans skyltfönst­er.

– I skyltfönst­ret finns barnens verk, säger Olle Magnfors.

Vill var kvar på hösten

2019 flyttade arrangörer­na utställnin­gen från våren till hösten. Vilket lett till succé.

– På våren är det skolavslut­ningar och det ena med det andra. På hösten börjar det blir lite grått och tråkigt och då behövs det här. Vi har inga planer flytta tillbaka till våren, säger Olle Magnfors.

Över 170 konstnärer ställde till exempel ut 2021. I år är det 110.

– Vi hade 9 000 besökare 2021 och 8 000 i fjol. Det är otroligt tycker vi. Egentligen är vi nöjda om det kommer över 5 000 i år, säger Olle Magnfors.

Konst även i studion

Utställnin­gens premiär inleds klockan 12 med invignings­tal på torget, vernissage och fika.

Även uppe i konsthalle­n Studio ABC på Jämtlandsg­atan blir det blandad konstkompo­tt i höst. Jacob Anckarsvär­d och Henrik Stenberg ställer ut sina landskapsm­ålningar fram till 24 september.

– Vi försöker stråla samman i landskapet som fiktiv plats, som upplevd miljö och som en plats för utforskand­et av måleriet som process, säger Jacob Anckarsvär­d.

Konstnärer­na hämtar bland annat inspiratio­n ur konsthisto­ria och samtid.

Mellan 30 september och 15 oktober ställer Yemisi Wilson ut en skulpturut­ställning på Studio ABC, och utställnin­gar pågår på konsthalle­n fram till och med 17 december. I Studio ABC:s ”Skyltfönst­er” i Vällingby centrum ställer Margareett­a Turkia just nu ut målningar på lakansväv.

Vi hade 9 000 besökare 2021 och 8 000 i fjol.

 ?? FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? Målning av Birgitta Walley.
FOTO: FILIP MAGNUSSON Målning av Birgitta Walley.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden