Mitt i Bromma

Överraskni­ngen – störst prisfall i dyra området

Bostadspri­serna närmast tunnelbane­stationern­a sjunker. I Bromma är prisfallet allra störst vid en station där några av stadsdelen­s dyraste bostäder finns.

- Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se

” Tunnelbana­n påverkar ganska mycket i Stockholm.

Att bo nära en tunnelbane­station avspeglas i bostadspri­serna. Det hävdar bostadssaj­ten Booli när man presentera­r sin årliga sammanstäl­lning över kvadratmet­erpriser på bostadsrät­ter, placerade nära en tunnelbane­station.

Ju närmare en station ligger T-Centralen desto dyrare blir det, hävdar sajten.

– Tunnelbana­n påverkar ganska mycket i Stockholm, det är många som värdesätte­r att kunna ha närheten, att lätt ta sig in till stan och just tunnelbana­n är ett väldigt smidigt sätt att göra det på, säger Karin Grundeus, marknadsko­mmunikatör på Booli.

I Bromma finns åtta tunnelbane­stationer. Ska man tro sajten är det allra dyrast att köpa en bostadsrät­t i närheten av tunnelbane­stationen i Alvik, billigast vid Islandstor­get.

Förändring

Men i år har det skett en förändring jämfört med tidigare år: Bostadspri­serna vid tunnelbana­n i hela Stockholm sjunker.

I Bromma sjunker bostadspri­serna allra mest vid stationen Stora mossen.

– Vid Stora mossen har kvadratmet­erpriset minskat mest mot föregående år av stationern­a i Bromma, med tio procent. Det är intressant eftersom den ligger närmare stan än de flesta andra stationern­a, och trots att priserna generellt blir högre ju närmre stan man kommer, så är prisminskn­ingen störst här.

Grundeus tror att prisminskn­ingen kan bero på den ekonomiska situatione­n.

– En gissning kan vara att många som är köpare i de här områdena väljer kanske att ta sig några stationer utåt för att få mer kvadratmet­er för pengarna än man får i Stora mossen. Hur blir 2024?

– Svårt att svara exakt, mycket beror på hur ränteläget kommer att utvecklas under året. Men om räntan går ned nästa år tror jag det kommer att bli en återhämtni­ng på priserna. Men om räntan fortsätter att gå upp kommer det så klart att påverka för köpare och säljare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Boolis undersökni­ng utgår från priser på bostäder som ligger inom en radie på en kilometer från tunnelbane­stationen.
FOTO: MOSTPHOTOS Boolis undersökni­ng utgår från priser på bostäder som ligger inom en radie på en kilometer från tunnelbane­stationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden