Mitt i Bromma

De trampade från Bromma till Rom

”Underbart att cykla så långt”

- Anders Gustafsson Effekter av att

Brennerpas­set var jobbigt. Italien vackrast. Tyskland bäst. Carl från Bromma och Hans från Huddinge närmar sig slutmålet. I tre veckor har de trampat fram genom Europa på ridstigar, kullersten­sgator och felfri asfalt, på väg till Rom.

På mobiltelef­on berättar Carl Andersson om resan han och hans kamrat Hans Björkros håller på att avsluta.

Under tre veckor har de cyklat fram genom Europa, på väg från Stockholm till Rom. En sträcka på totalt 280 mil. När Mitt i pratade med Carl Andersson befann han sig och hans kamrat 20 mil från slutmålet Rom.

Carl är från Norra Ängby i Bromma, Hans är från Huddinge. Redan för tjugo år sedan, när han fyllde 50 år, säger Carl Andersson att han siktade på att cykla till Rom. Det blev inte av.

I år, när han har fyllt 70,

Varför gör du det här?

– Jag har alltid drömt om att åka till Rom. Man ser mycket och det är underbart skojigt att cykla långt tycker jag.

Är det inte jobbigt?

– Jo, det är jobbigt, vi har haft otur, det var regn första två veckorna och euron är oerhört dyr för oss svenskar men det funkar. Nu skiner solen och det är väldigt vackert.

De använder en app för att hitta bästa vägen att cykla, för att undvika bilvägar så långt möjligt.

– Vår största fiende är bilister, så vi cyklar på småvägar. Ibland hamnar man på en ridväg, ibland är det kullersten­ar och det kan vara jobbigt. Men det är bättre än att cykla på de stora huvudleder­na.

De har cyklat genom Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike, Italien.

– Brennerpas­set (bergspass mellan Österrike och Italien) var jobbigt. Trevligast vy har varit i Italien. Bäst att cykla var det i Tyskland. Varenda stor väg där har en bred, slät cykelbana bredvid.

De cyklar mellan 9 och 14 mil per dag.

Vad är charmen med att cykla?

– Naturupple­velser, när man sveper fram på vägarna med cykeln. Ofta är det rätt så jobbigt också. Vi som en gång har börjat att cykla älskar att cykla.

Kan vem som helst cykla från Bromma till Rom?

– Nej, man måste vara normalträn­ad. Man måste inte vara atlet men man måste vara tålmodig, man cyklar långt, man måste vara mentalt och fysiskt uthållig.

Carl Andersson och Hans Björkros närmar sig slutmålet – Rom.

Lite pedalfakta

bundet: Bättre sömn Ökad koncentrat­ionsförmåg­a Ökad livslängd Mindre risk för

Man måste inte vara atlet men man måste vara tålmodig.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT ?? cykla regelhjärt- och kärlsjukdo­mar Cyklister är den största gruppen allvarligt skadade i vägtrafike­n efter fallolycko­r bland fotgängare.
Varje år skadas cirka 2 000 cyklister allvarligt i trafiken. 20–30 cyklister omkommer.
Carl Andersson har fyllt 70 och alltid drömt om Rom.
FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT cykla regelhjärt- och kärlsjukdo­mar Cyklister är den största gruppen allvarligt skadade i vägtrafike­n efter fallolycko­r bland fotgängare. Varje år skadas cirka 2 000 cyklister allvarligt i trafiken. 20–30 cyklister omkommer. Carl Andersson har fyllt 70 och alltid drömt om Rom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden