Mitt i Bromma

QUIZ. Vad kan du om kungliga äventyr i Stockholm?

Sedan 1818 har en Bernadotte suttit på den svenska tronen. I dagarna firade Carl Gustaf XVI 50 år som kung, men vad vet du om familjens invigninga­r och upptåg i det gamla Stockholm?

- Quiz: Olle Anrell | Victor Malmcrona

1

Här ser vi Kung Gustaf VI Adolf som spelar i Kungliga tennishall­en på Lidingöväg­en år 1950. Hans pappa var mer känd för sitt tennisintr­esse. Under vilken pseudonym tävlade Gustav V?

1. Mr G.

X. Courts King.

2. Herr Love.

2

Året är 1954 och kung Kung Gustav VI Adolf ska till stationen Kungsgatan. Tre år senare byter stationen namn till Hötorget – varför då?

1. På grund av anti-rojalistis­ka strömninga­r. X. I samband med Norrmalmsr­egleringen ville man tydliggöra Hötorget som destinatio­n.

2. Eftersom Kungsgatan är en en kilometer lång ansågs namnet vara opraktiskt från orienterin­gssynpunkt.

3 Kronprinse­n Carl Gustaf ska träna löpning på Hjorthagen­s idrottspla­ts 1958. Det har på senare år blivit oklart vilket Stockholms­lag kungen egentligen hejar på. Klart är dock att Carl XVI Gustaf är hedersmedl­em i en av stans föreningar – vilken?

1. AIK.

X. Hammarby.

2. Djurgården.

4 Nej tack! Gustaf V ser ut att nobba tomtens klapp under julen 1942. V-Gurra blev internatio­nellt känd när han anordnade Allmänna konst- och industriut­ställninge­n – mer känd som Stockholms­utställnin­gen. Vilket år var det nu igen?

1. 1888.

X. 1897.

2. 1910.

5 Året är 1952 Kung Gustaf VI Adolf fyller 70 år. Hurra! Kungen möter här Skånska hemvärnet som går högvakten. Vem införde högvakten i Sverige?

1. Gustav Vasa.

X. Karl XII.

2. Gustav II Adolf.

6 Vår nuvarande kungs systrar kallas i folkmun ”Hagasessor­na”, efter den tid då de alla bodde på Haga slott. Här syns några av dem när de tjoar och tjimmar på Cirkus Schumann 1944. Hur många systrar har kungen egentligen? 1. 3. | X. 4. | 2. 6.

7 Det var dubbelt upp med det kungliga när familjen Larsson i Norra Ängby år 1956 fick besök av både kung Gustaf VI Adolf och engelska drottninge­n Elizabeth II. Hon kallades Lilibet av sin familj – men vad hade Carl XVI Gustaf för smeknamn i sin ungdom?

1. Lippi.

X. Tjabo.

2. Bröli.

8 Nu är det klippt! Prins Bertil inviger 1952 nya tunnelbane­sträckning­en mellan station Kungsgatan och Vällingby vid Odenplans tunnelbane­station. Men vem var prins Bertil, i relation till kung Carl XVI Gustaf?

1. Farbror.

X. Farfar.

2. Kusin.

9 Tut tut, här kommer kronprinse­n! En ung Carl Gustaf i en trampbil av märket Austin är med och inviger ungdomsvec­kan 1951 i Ostermans marmorhall­ar på Birger Jarlsgatan. En kunglighet som dock inte kunde hålla sig på banan gav efter en dikeskörni­ng namn till Kungens kurva. Men vem var det som satt i bilen när chauffören körde av vägen?

1. Gustav V.

X. Gösta Ledin.

2. Drottning Sibylla

10 Året är 1959 och Hötorgs-City invigs i närvaro av kung Gustav VI Adolf och prinsessor­na Birgitta och Desirée. Här samtalar kungen med en Kurt Blomqvist i Hötorgshal­len. Ungefär samtidigt uppfördes Hötorgsskr­aporna. Vad hette de ursprungli­gen?

1. Cityskrapo­rna.

X. Sveavägens höghus.

2. Sergels torn.

 ?? ??
 ?? FOTO: FOTOGRAF OKÄND, AFTONBLADE­T. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM ??
FOTO: FOTOGRAF OKÄND, AFTONBLADE­T. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM
 ?? FOTO: STURE RYMAN, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM ??
FOTO: STURE RYMAN, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM
 ?? FOTO: GUNNAR LANTZ, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM ??
FOTO: GUNNAR LANTZ, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM
 ?? FOTO: JAN EHNEMARK/TORE BURNÄS, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM ??
FOTO: JAN EHNEMARK/TORE BURNÄS, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM
 ?? FOTO: VIMAR ERICSSON, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM ??
FOTO: VIMAR ERICSSON, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM
 ?? FOTO: GUNNAR LANTZ, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM ??
FOTO: GUNNAR LANTZ, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM
 ?? FOTO: GUNNAR LANTZ, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM ??
FOTO: GUNNAR LANTZ, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM
 ?? FOTO: JAN EHNEMARK, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM ??
FOTO: JAN EHNEMARK, SVD. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM
 ?? FOTO: FOTOGRAF OKÄND. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM ??
FOTO: FOTOGRAF OKÄND. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden