Mitt i Bromma

Akutväntan – regionen värst i klassen

KD: ”Vi behöver en mottagning till”

-

Fem timmar och 18 minuter. Så länge blir medianpati­enten kvar på akutmottag­ningen – en ökning med nästan en timme jämfört med några år sedan.

Trenden är likadan i hela Sverige: vistelseti­den på akutmottag­ningarna fortsätter öka, enligt statistik från Socialstyr­elsen.

Och det trots att besöken nu är något färre än innan pandemin.

Region Stockholm har de längsta vistelseti­derna i landet. 2022 var mediantide­n i Stockholm 5 timmar och 18 minuter, en timme längre än 2019.

Längst väntan är det på Karolinska i Huddinge, 6 timmar och 42 minuter.

Mer krävande vård

I genomsnitt leder cirka vart tredje besök på akuten till att patienten skrivs in. Om det råder brist på vårdplatse­r, blir patienten liggande på akutmottag­ningen vilket driver upp siffrorna.Något som också brukar anföras till Stockholms försvar är att här tar närakutern­a emot de lättare snabbare fallen, medan sjukhusen tar hand om de svårare och mer tidskrävan­de patientern­a

KD: Bygg en ny akut

För att lösa problemet vill KD i regionen öppna en akutmottag­ning till, med hänvisning till att befolkning­en dessutom ökar. Att vården dessutom kämpar med personalbr­ist skulle också kunna hjälpas av en akutmottag­ning till menar Désirée Pethrus (KD), opposition­sregionråd

– Att öka antalet vårdplatse­r och minska beläggning­sgraden är mycket viktigt för att regionen ska bli en bättre arbetsgiva­re och locka medarbetar­e till vården.

– Mycket också handlar om att man som arbetsgiva­re är villig att bidra till att medarbetar­nas livspussel fungerar, säger hon.

Talla Alkurdi (S) är hälsooch sjukvårdsr­egionråd skriver i ett mejl att Mittenkoal­itionen och Vänsterpar­tiet har infört ett stort räddningsp­aket för att värna akutsjukhu­sens finansieri­ng.

– Vi vill också ge akutsjukhu­sen en högre andel fast ersättning för att bättre klara akutvården. Vi jobbar också för att Region Stockholm ska bli en bättre arbetsgiva­re, så att fler vill jobba i vården. Hon fortsätter:

– Jag tar gärna ett samtal med KD om akutvården, men allra bäst vore om de talar förstånd med sin egen regering. Region Stockholm och andra regioner är i en extremt svår ekonomisk situation, men regeringen och SD saknar krisinsikt. Det riskerar att drabba både patienter och personal i vården.

Ingrid Johansson Johan Thornton

Regionen ska bli en bättre arbetsgiva­re.

 ?? ?? På akuten i Huddinge är både vistelseti­d och väntan på läkarbedöm­ning lång. Arkivbild.
På akuten i Huddinge är både vistelseti­d och väntan på läkarbedöm­ning lång. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden