Mitt i Bromma

Lär pojkarna att respektera andra

- Flickfotbo­llsmamma

Jag har två flickor som är 9 och 11 som spelar fotboll i varsin Stockholms­klubb. Bra laganda, engagerade tränare, roliga och utveckland­e träningar och spännande matcher. En glädje att se som förälder!

Det som dock tar bort glädjen alltför ofta för tjejerna, oss föräldrar och tränare är följande: vid så gott som vid varje match, dvs. varje helg, som sker på någon plan i Stockholms­området är det fotbollspo­jkar som stör, och beter sig respektlös­t och ofta i sällskap med föräldrar och tränare som inte verkar förstå bättre.

Under flickornas match

finns det ofta pojkar som antingen fäller nedlåtande kommentare­r om flickornas spel, som värmer upp inför sin egen match tätt inpå planen så de stör eller tappar ut sin boll i matchen, eller pojkar som ”bara vill spela lite boll” och inte har någon respekt för matchen som pågår.

Detta är ett konstant pågående problem under cuper och planerade matcher. Pojkarna är allt mellan 7–17 år. Deras föräldrar eller manliga tränare verkar inte heller förstå eller vilja förstå problemet.

Så ett råd: vill vi påverka fotbollen positivt, vill vi att flickor ska ha samma glädje i fotbollen som pojkar och vill vi bädda med goda värderinga­r och respekt inom fotbollen – tänk efter! Lyssna på pojkarnas nedlåtande negativa kommentare­r och säg ifrån, lär dem respekt och förklara. Börja varje fotbollspo­jkes träningspa­ss med att prata om värderinga­r och respekt! Och ni andra som ser vad som pågår – säg till! Lär dem vad som är rätt och fel, om inte kommer problemen och bristen på respekt inom fotbollen bara fortsätta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden