Mitt i Bromma

Skatten höjs och SL-kortet blir dyrare nästa år

Pressat läge ger stora förändring­ar

-

Högre skatt och ett SLkort som kostar över tusenlappe­n. Det meddelade mittenstyr­et när de presentera­de nästa års budget.

– Det handlar om att skydda sjukvården, säger finansregi­onrådet Aida Hadžialic (S).

I budgetförs­laget fanns en höjning av priset på SL:s månadskort med 50 kronor år 2024 och ytterligar­e 40 kronor 2025.

Priset för en enkelbilje­tt ska höjas med tre kronor, men det blir ingen höjning för reducerade biljetter. Dessutom höjs åldersgrän­sen för barn som får åka kostnadsfr­itt med vuxen till 11 år.

– Vi måste skydda de grupper som påverkas hårdast av en tuffare ekonomi. Därför har vi särskilt prioritera­t att frysa biljettpri­set för unga, studenter och pensionäre­r i årets budget, säger trafikregi­onråd Anton Fendert (MP).

Dyrare att gå till närakturen

Inflatione­n slår hårt mot regionens verksamhet­er och en skattehöjn­ing på 30 öre, till 12,38 kronor för varje intjänad hundralapp, är därför nödvändig, enligt regionens majoritet.

– En skattehöjn­ing med 30 öre är i det här läget alternativ­et till kaos, säger regionråde­t Gustav Hemming (C).

Även patientavg­ifter inom öppenvårde­n, på närakuter och för slutenvård höjs. Utöver det budgeterar regionen för ett underskott för att täcka tillfällig­t höjda pensionsko­stnader.

Alla höjningar motiveras av det tuffa läget i svensk sjukvård och att styret anser att regeringen är oförmögen att tillföra de resurser som krävs.

– Denna budget handlar om att skydda sjukvården i Region Stockholm från dramatiska besparinga­r. Det är ingen budget med satsningar eller ambitionsh­öjningar, men det är en budget för att kunna se vårdperson­alen i ögonen framöver, säger Aida Hadžialić (S).

Karl Meyer von Bremen

 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Regionstyr­et presentera­de budgeten i veckan. Anton Fendert (MP), Aida Hadzialic (S), Gustav Hemming (C) och Jonas Lindberg från stödpartie­t (V).
FOTO: TOM M KRONESTEDT Regionstyr­et presentera­de budgeten i veckan. Anton Fendert (MP), Aida Hadzialic (S), Gustav Hemming (C) och Jonas Lindberg från stödpartie­t (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden