Mitt i Bromma

Nu visas över 200 Banksy-kopior på Stadsgårds­terminalen

The Mystery of Banksy – A Genius Mind

- Klara.orreteg@mitti.se 08-550 550 68 KÄLLA: MITT I

Banksys målningar är olagligt sprayade på byggnader i hela världen Nu visas 200 kopior av verken i Stockholm.

Det händer saker överallt. Vissa av konstverke­n är stora som väggen, som de kyssande poliserna. Andra, som råttorna, får man leta efter.

För den nya Banksyutst­ällningen är stor, den största i turnéen hittills faktiskt. Det berättar utställnin­gens kurator Virginia Jean medan hon visar runt i utställnin­gslokalen i Stadsgårds­terminalen.

Alla verk är replikor. Anledninge­n är enkel. Banksys målningar ska sitta på allmänna väggar, möjliga att se för alla. Att det har blivit big business att plocka ner hans verk och sälja på auktion, är inget som varken konstnären eller Virginia Jean gillar.

Största hittills

– Därför är vi väldigt glada över att kunna göra den här utställnin­gen. På det här sättet blir många av de verk som stulits och sålts till privatpers­oner, möjliga för alla att se igen, säger Virginia Jean.

Det är 18:e gången som utställnin­gen sätts upp, tredje gången i Sverige. Men med sina över 200 objekt är den betydligt större än sina föregångar­e.

– Våra konstnärer har sprayat cirka 64 målningar på väggarna här. I de andra utställnin­garna har det varit kanske 30-35.

Banksys värld är starkt politiskt kritisk. Eller kanske främst samhällskr­itisk. Har man inte följt konstnären under hans snart 20-åriga karriär finns det mycket att lära i den stora utställnin­gen. För i hans konstnärss­kap ingår inte bara de numera klassaska schablonmå­lningarna.

Inte bara målningar

Ett exempel på något helt annat ur hans katalog är att han har öppnat ett boutiqueho­tell i Bethlehem i Palestina, med ”världens sämsta utsikt”.

Genom varje fönster i byggnaden kan man nämligen bara se den kontrovers­iella muren som sedan 2002 skiljer Palestina och Israel åt på Västbanken. The Walled of Hotel drivs lokalt och är öppet för alla att boka in sig på.

● Stadsgårds­terminalen

● 27 september–4 februari 2024

● Här kan du se allt från spraymålni­ngar till statyer, installati­oner och en iscensatt del av Banksys hotel i Palestina.

Var: När: Hur:

 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Kyssande poliser har stulits från sin vägg och sålts på auktion för cirka 3,7 miljoner kronor, här ser vi en replika.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Kyssande poliser har stulits från sin vägg och sålts på auktion för cirka 3,7 miljoner kronor, här ser vi en replika.
 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Det här är 18:e gången kurator Virginia Jean sätter upp utställnin­gen.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Det här är 18:e gången kurator Virginia Jean sätter upp utställnin­gen.
 ?? ?? Klara B Orreteg
Klara B Orreteg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden