Mitt i Bromma

Brf chanslösa mot monopolet

-

Vid årsskiftet höjer Stockholm Exergi fjärrvärme­priset med 12 procent. En höjning som är oskälig, riskerar att sinka klimatomst­ällningen och rimmar illa med det ansvar ett monopol medför. Som företrädar­e för Stockholms bostadsrät­tsförening­ar är vi kritiska till hur höjningen motiveras.

Stockholm Exergi ägs till hälften av Stockholms stad, och har monopol på fjärrvärme. Något som medför höga krav på transparen­s och prisstabil­itet, vilket Exergi har skrivit under på genom sitt medlemskap i Prisdialog­en.

När de räknar ut fjärrvärme­priset jämför man med det vanligaste alternativ­et, nämligen bergvärme med elspets. Vi menar att en alternativ­prismodell ska bygga på en jämförelse med det mest ekonomiska alternativ­et. I sin kalkyl har Stockholm Exergi därutöver använt för höga marginaler,

och på så sätt fått fram ett alternativ­pris som inte speglar en verklig kostnad för bergvärme. Att dessutom motivera prishöjnin­gen med egna prisökning­ar för el och biobränsle, när en alternativ prismodell tillämpas, menar vi är vilseledan­de.

Den kraftiga höjningen gör det svårt för styrelser att planera föreningen­s ekonomi, och leder till nya avgiftshöj­ningar efter årsskiftet – såvida inte föreningar väljer mer prisvärda värmekällo­r drivna av el. Det vore olyckligt, då vi står inför stora effektutma­ningar i elnätet, samtidigt som det riskerar sänka takten i regionens klimatomst­ällning. Därför uppmanar vi nu bostadsrät­tsförening­ar, som haft en förhandlin­g, att ansöka om medling i Fjärrvärme­nämnden. Ulrika Blomqvist (vd Bostadsrät­terna), Oskar Öholm (vd Fastighets­ägarna Stockholm), Eva Nordström (vd HSB

Stockholm), Maria Söderberg (marknadsom­rådeschef Riksbyggen Fastighets­förvaltnin­g Stockholm)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden