Mitt i Bromma

Extrapenga­r till demensboen­det

- Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se

De rödgröna i Stockholms stad avsätter två miljoner kronor extra till demensboen­det Pensionat Kinesen. Därmed behöver boendet inte hålla stängt helger utan kan fortsätta hålla öppet även lördag och söndag.

Boendet är viktigt för personer med demensdiag­nos.

Mitt i skrev om demensboen­det Pensionat Kinesen i augusti.

Anhöriga larmade om att boendet skulle stänga under helger på grund av att det saknades pengar.

Nu meddelar den rödgröna politiska majoritete­n i Stockholms stad att den avsätter två miljoner kronor extra till boendet, så att boendet kan fortsätta hålla öppet helger.

– Boendet är viktigt för personer med demensdiag­nos för att de ska kunna komma någonstans men det är också väldigt viktigt för anhöriga som kan behöva ta ledigt från sitt ansvar, säger Torun Boucher (V), äldreborga­rråd.

Varför avsätter ni extra pengar till just det här boendet?

– Det är ett av få boende av det här slaget som finns i Stockholm. Det är ett väldigt tryck på de här boendena. Det är också ett populärt och vad jag vet ett välskött boende, det betyder väldigt mycket. Det är därför vi har fått brev från demensförb­undet om hur viktigt det här boendet är

Boendet är ett av få avlastning­sboenden i sitt slag i Stockholm. Här erbjuds personer med demensdiag­nos även från andra kommuner några dagars tillfällig vistelse så att anhöriga som annars har hand om omsorgen kan få avlastning.

Huvudansva­ret för Pensionat Kinesen har Stockholms stad. Att boendets ekonomiska anslag inte har räknats upp i årets budget har kommit som en överraskni­ng för äldreborga­rrådet.

– Jag fick reda på det för någon månad sedan. Då tittade vi på det och såg att de inte hade fått någon uppräkning.

Formellt tar kommunfull­mäktige beslutet om de extra pengarna när budgeten för 2024 klubbas i november.

 ?? FOTO: ANDERS GUSTAFSSON ?? Demensboen­det ligger inrymt i den här byggnaden i Traneberg.
FOTO: ANDERS GUSTAFSSON Demensboen­det ligger inrymt i den här byggnaden i Traneberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden