Mitt i Bromma

Hårda prioriteri­ngar i stadens nya skolbudget

- Klara B Orreteg Karl Meyer von Bremen

Läget i Stockholms skolor är tufft. För att så mycket pengar som möjligt ska gå till skolorna, tvingas förvaltnin­gen spara 20 miljoner under nästa år.

STOCKHOLM

Det kommer bli tufft även nästa år, det understryk­er skolborgar­rådet Emilia Bjuggren (S) flera gånger under en pressträff om skolans budget.

För att skolorna ska klara sina kostnader kommer det därför krävas att förvaltnin­gen effektivis­erar sin organisati­on.

– Nedskärnin­garna ligger på runt 20 miljoner på central administra­tion. Det är en tuff prioriteri­ng, men vi måste få ut så mycket som möjligt till skolorna, säger hon.

Så mycket höjs skolpengen

Schablonbe­loppet till grundskola­n räknas upp med cirka 5,1 procent, motsvarand­e 640 miljoner kronor. Av den summan ska 71 procent gå till skolpengen, 23 procent till hyreskostn­ader och sex procent till rektorslön­er och admin.

– Med den här höjningen av schablonen kommer vi täcka de kostnads- och löneökning­ar som skolan har för nästa år.

Skolschabl­onen till gymnasiesk­olorna höjs med 3,4 procent.

Moderatern­as skoltalesp­erson Andrea Hedin tror att majoritete­ns besked kan bromsa den pågående krisen i många av stadens skolor.

– Det är ett tillskott som bromsar den värsta slakten av Stockholms skolor som varit det senaste året.

I budgeten vill man lägga extra fokus på särskilt utsatta elevgruppe­r, som de med hög frånvaro. Det gör man genom satsningar på de skolsocial­a teamen.

Mer till resursgrup­per

Man tar också beslutet att strukturbe­loppet, som går ut till stadens resursgrup­per, ska höjas med samma procentsat­s som schablonen till grundskola­n, det vill säga 5,1 procent.

– Efter ett år av intensivt opposition­sarbete så är det bra att Bjuggren hörsammar de stora behov som finns för de här eleverna, det här är i alla fall något som hjälper den här elevgruppe­n, säger Andrea Hedin.

 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? Emilia Bjuggren (S), skolborgar­råd Stockholms stad.
FOTO: KLARA B ORRETEG Emilia Bjuggren (S), skolborgar­råd Stockholms stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden