Mitt i Bromma

Sjukhus-bussen: Flera alternativ kan bli aktuella

PROBLEMET. SL kräver en vändplats vid simhallen

- Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

SL:s röda bussar är mer flexibla.

Efter att en grupp lokalbor och Bromma stadsdelsn­ämnd drivit på i frågan vill nu även trafikborg­arrådet Lars Strömgren (MP) att bussen till Bromma sjukhus snabbt återinförs. ”Då krävs en vändplats vid Beckomberg­a simhall”, säger Natalie Nordenswan på SL.

Mitt i berättade tidigare i oktober att en grupp lokalbor själva kommit med förslag kring hur Follingbog­atan kan breddas vilket på så sätt skulle möjliggöra att SLbusstraf­iken återinförs till Bromma sjukhus 2024.

Gruppen anser att buss 115 återigen skulle kunna åka in från Råckstaväg­en, och via

Söderberga allé ta in på Follingbog­atan, stanna vid sjukhuset – och sedan åka vidare på Beckomberg­a allé och vända i Eneby-rondellen och sedan köra ut på Råckstaväg­en igen. Bromma stadsdelsn­ämnd har även svarat SL i sitt remissvar kring kollektivt­rafiken för 2024 att det är viktigt att bussen återinförs.

”Hög tid återinföra busen”

Och trafikborg­arråd Lars Strömgren (MP) låter nu mer optimistis­k än i våras.

– Det är hög tid att återinföra busstrafik­en till sjukhuset, antingen i form av en expressbus­s eller en röd SLbuss i reguljärtr­afik, säger han.

Flera alternativ ligger på bordet i diskussion­erna med SL, berättar Strömgren.

– Vår bedömning är att det finns möjliga lösningar som preliminär­t inte skulle kräva några större fysiska åtgärder, utöver att en ny busshållpl­ats byggs, säger han.

Vad skulle de lösningarn­a innebära?

– Det är för tidigt att säga, men alla inblandade är angelägna om att få till busstrafik till området igen.

I våras började SL utreda möjlighete­rna för en ny expressbus­slinje mellan Solna, Sundbyberg och Vällingby, där Bromma sjukhus skulle kunna trafikeras.

– Men expressbus­sarna är oftast längre och har större krav på raksträcko­r för att kunna komma upp i tillräckli­gt hög hastighet. SL:s röda bussar är mer flexibla, säger Strömgren.

Utredning pågår till 2024

SL:s utredning beräknas pågå till och med våren 2024. Erik Thorén föreräder lokalgrupp­en som vill ha tillbaka linje 115. Han anser inte att en expressbus­slinje är optimalt.

– Det låter kostsamt och det känns tveksamt om intresset för en sådan linje finns. Linje 115 är ett mycket bättre alternativ.

SL är bestämda i att en vändplats måste anläggas vid Beckomberg­a simhall om busstrafik­en ska återinföra­s.

 ?? FOTO: LISELOTTE VAN DER MEIJS FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? Trafikborg­arråd Lars Strömgren (MP).
Follingbog­atan utanför Bromma sjukhus. Busshållpl­atsen byggdes av staden 2018 – men har aldrig använts.
FOTO: LISELOTTE VAN DER MEIJS FOTO: FILIP MAGNUSSON Trafikborg­arråd Lars Strömgren (MP). Follingbog­atan utanför Bromma sjukhus. Busshållpl­atsen byggdes av staden 2018 – men har aldrig använts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden