Mitt i Bromma

SL utreder att ta över pendeltraf­iken från MTR

- Petter Beckman

SL kan komma att ta över pendeltågs­trafiken i egen regi när avtalet med MTR går ut 2026.

Efter ett år av pendelkaos är regionstyr­et nu överens om att ”särskilt överväga” en sådan lösning.

– Det är inte hugget i sten. Men om det visar sig vara det mest fördelakti­ga, då ska möjlighete­n finnas att regionen tar över driften, säger Anna Sehlin, Vänsterpar­tiets trafikpoli­tiska talesperso­n.

Idag ligger all kollektivt­rafik i länet utlagd på privata entreprenö­rer. Vänsterpar­tiet, som är stödparti åt regionens S-, MP- och Cstyre, har länge velat att SL ska kunna driva en del av trafiken i egen regi, vilket inte är möjligt enligt dagens regler.

En sådan regeländri­ng är också på gång. Nu i oktober fick V också med sig de andra partierna på att pendeltågs­trafiken ”särskilt ska övervägas i det här sammanhang­et”.

Fungerar sämst

– Pendeltåge­n är det avtal som fungerar sämst och som dessutom snart löper ut. Nu ska man utreda om egen regi skulle kunna ge bättre trafik och bättre arbetsförh­ållanden, säger Anna Sehlin.

MTR har haft avtalet för pendeln sedan 2016. I våras beslöt regionpoli­tikerna att inte förlänga avtalet med dem efter 2026, med hänvisning till det utdragna pendelkaos­et med tusentals inställda tåg.

– Vem säger att regionen skulle vara en bättre arbetsgiva­re för lokförarna? Vi tror det. Men man måste först titta på det med neutrala glasögon, säger Anna Sehlin.

”Dags för ett sådant steg”

Regionråde­t Jens Sjöström (S) bekräftar att partierna är överens.

– Vi känner att det är dags att ta ett sånt steg. Vi vill se om det finns effektivar­e former för att driva trafiken. Den analysen vill vi göra innan vi går vidare med nästa steg, säger han.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? De många inställda pendeltåge­n kan leda till att SL tar över driften.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN De många inställda pendeltåge­n kan leda till att SL tar över driften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden