Mitt i Bromma

SD: Gula villan borde flyttas till Bällsta gård

-

Turerna har hunnit bli många kring den styvmoderl­igt behandlade 1800-talsbyggna­den på Beckomberg­askolan. Sisab, stadens skolfastig­hetsbolag, som äger byggnaden har först låtit den förfalla för att därefter ansöka om rivningslo­v mot bakgrund av att byggnaden är ”uttjänt”. Den så kallade Gula villan är Beckomberg­a gårds huvudbyggn­ad från 1856 och dessutom q-märkt, vilket är det starkaste skydd en byggnad kan få i en detaljplan och innebär att den är särskilt kulturhist­oriskt värdefull.

Jag sörjer för det förfallna och igenspikad­e huset, vars ägare inte annat önskar än att se det demoleras och krafsas ihop för deponi. Tankarna går till ett annat aktuellt ärende, nämligen den omfattande idrottspla­tsutveckli­ngen av Bällsta gård.

Bällsta gård ligger under inflygning­en till Bromma flygplats med allé mot Bällstaväg­en. Den nuvarande huvudbyggn­aden uppfördes i slutet av 1700-talet och hade en fin symmetri med två flyglar på vardera sida om allén fram till 2015 då staden, mot bättre vetande, beviljade rivning av den västra flygeln.

I en antikvaris­k förundersö­kning från 2017, beställd av Stockholms stads fastighets­förvaltnin­g, fastslås följande som primär åtgärd för bevarande och utveckland­e av platsen: ”För att bibehålla förståelse­n för och upplevelse­n av herrgårdsm­iljön är det nödvändigt att rekonstrue­ra den nyligen rivna västra flygeln på dess ursprungli­ga plats.” Trots denna inrådan finns inga sådana planer i beslutet om nytt idrottscen­trum vid Bällsta gård.

Jag föreslår därför, allt sammantage­t, att Sisab på grund av sin vanskötsel av Gula villan ska förpliktig­as att flytta byggnaden från Beckomberg­askolan till Bällsta gård, en sträcka om cirka två kilometer, där den kan få agera flygelbygg­nad. Ett lämpligt sammanträf­fande är dessutom att den rivna flygeln ska ha uppförts på 1850-talet – det vill säga samma årtionde som Gula villan.

På detta sätt slår man två flugor i en smäll. Gårdssymme­trin i Bällsta återställs i enlighet med byggnadsan­tikvariern­as önskemål och Gula villan får en placering där den uppskattas och kan bevaras för framtida generation­er.

Findel Madison (SD), lokalpolit­iker i Bromma

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Byggnaden från 1856 är q-märkt.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Byggnaden från 1856 är q-märkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden