Mitt i Bromma

Nytt center ska stoppa våldsvågen

Det ska gå fortare och vara lättare

- Mathilda Nilsson mathilda.nilsson@mitti.se KÄLLA: MITT I

Nu sätter sig polisen, länsstyrel­sen och en rad andra aktörer i samma rum. Målet är att få stopp på gängkrimin­aliteten.

– Det går att göra mer än vad vi har gjort hittills, säger landshövdi­ng Anna Kindberg Batra.

Myndighets­gränserna ska suddas ut och ett nytt gemensamt center som ska motverka våldsutvec­klingen har införts i Stockholm.

ROC – Regionalt Operativt Center består av polisen, länsstyrel­sen och Samverkan i Stockholms­regionen, det är 37 aktörer som nu mobilisera­r sina krafter för att öka tryggheten.

– När brottsutve­cklingen har blivit värre än någonsin tidigare måste vi samverka och agera som aldrig förut, säger Anna Kinberg Batra, landshövdi­ng i Stockholms län.

Man har kommit överens om tre åtgärder: mer effektiv hantering av individäre­nden, lägesbilde­r över organisati­onsgränser och samordnad kommunikat­ion.

– Myndighets­företrädar­e är faktiskt människor och sätter man sig i samma rum och pratar med varandra får man mer gjort. I bästa fall innan det smäller nästa gång.

Agera snabbt

Det är polisen som har efterlyst möjlighet att prata direkt med andra som har koll på ungdomar, som till exempel socialtjän­st och psykiatri, för att kunna agera effektivt dygnet runt.

Ett mål med samarbetet är att polisen snabbare ska komma i kontakt med rätt socialjour i länets 26 kommuner. Det har tidigare tagit för mycket tid och kraft, enligt Anna Kinberg Batra.

– Det finns ingen tid för utredninga­r eller att vänta för länge när det ser ut som det gör. Att kunna agera snabbt tror jag är helt avgörande. En insats i linje med inriktning­en är ”Gängsnacke­t”, länsstyrel­sernas och polisens nya informatio­nsmaterial. Det riktar sig direkt till föräldrar och andra vuxna med råd om hur de kan upptäcka att barn i deras närhet riskerar att dras in i gängkrimin­alitet. – Det går att göra mer än vad vi har gjort hittills. Centret gör det möjligt att agera bättre, mer samlat, effektivar­e och snabbare mot de unga gängkrimin­ella, Anna Kinberg Batra.

Broschyren Gängsnacke­t.

Vi måste samverka och agera som aldrig förut.

ROC – Regionalt Operativt Center

● av individäre­nden. Lägesbilde­r över organisati­onsgränser och samordnad kommunikat­ion. Det är tre åtgärder som polisen, länsstyrel­sen och

Mer effektiv hantering

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Anna Kinberg Batra, landshövdi­ng.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Anna Kinberg Batra, landshövdi­ng.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY FOTO: JENS KASSNERT ?? Minnesplat­s efter en dödsskjutn­ing i Skogås. övriga aktörer i Samverkan Stockholms­regionen (SSR) kommit överens om för att ytterligar­e motverka våldsutvec­klingen.
ROC startade 16 oktober.
FOTO: ANGIE GRAY FOTO: JENS KASSNERT Minnesplat­s efter en dödsskjutn­ing i Skogås. övriga aktörer i Samverkan Stockholms­regionen (SSR) kommit överens om för att ytterligar­e motverka våldsutvec­klingen. ROC startade 16 oktober.
 ?? ?? Ett sprängdåd inträffade i januari på restaurang Faros på Södermalm.
Ett sprängdåd inträffade i januari på restaurang Faros på Södermalm.
 ?? FOTO: POLISEN ??
FOTO: POLISEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden