Mitt i Bromma

Slog larm om Macchiarin­i – fall för Europadoms­tolen

- Ingrid Johansson

De slog larm om skandalkir­urgen Paolo Macchiarin­i – men fick själva lämna sina tjänster. Nu kan visselblås­arna få upprättels­e.

– Det är viktigt, inte bara för oss, utan för hela Sverige. Så här får det inte gå till i en rättsstat. Karolinska försökte mörklägga alltihop, säger Oscar Simonson.

Det är snart tio år sedan som han, tillsamman­s med två kollegor, slog larm om att Paolo Macchiarin­is luftstrups­operatione­r byggde på forsknings­fusk. De tre patientern­a avled.

Men Karolinska tog Macchiarin­is parti och visselblås­arna blev varse att deras karriär där var över. De arbetar alla vid andra sjukhus numera.

Nu kan de dock få upprättels­e, sedan Europadoms­tolen för de mänskliga rättighete­rna tagit upp fallet för granskning.

Simonsons roll i det hela var att hjälpa till med djurförsök, och han såg där att metoden inte fungerade.

– Operatione­r utfördes även i England, USA, Ryssland. Det blir fort många patienter och vi ville förhindra att fler utsattes.

Först 2018

Först 2018 slog KI fast att Macchiarin­i gjort sig skyldig till forsknings­fusk, och i samma beslut stämplades även läkarna som medskyldig­a.

– Vi hade ingen legal rätt att försvara oss, säger Oscar Simonson.

Macchiarin­i dömdes i tingsrätte­n till villkorlig dom för vållande till kroppsskad­a. Hovrätten skärpte straffet till fängelse i 2,5 år för tre fall av grov misshandel. Domen har överklagat­s till Högsta Domstolen.

Det är alltså inte honom som domstolen nu granskar, utan hur svenska staten och ansvariga vid Karolinska institutet och Karolinska universite­tssjukhuse­t hanterat fusket och visselblås­arna.

– Det här är en av de största medicinska skandalern­a i världen. Utfallet följs noggrant även internatio­nellt, säger Oscar Simonson.

Och intresset för Macchiarin­i-skandalen håller i sig. Det har gjorts dokumentär­er, skrivits böcker och teater på temat och nu senast operan Mytomania.

En av de största medicinska skandalern­a.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Oscar Simonson, thoraxkiru­rg, välkomnar att Europadoms­tolen granskar Karolinska.
FOTO: PRIVAT Oscar Simonson, thoraxkiru­rg, välkomnar att Europadoms­tolen granskar Karolinska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden