Mitt i Bromma

Kalla kårar när skräcktivo­lit öppnat

◗ Hör du tivolimusi­k, blodisande skrik och det gälla skrattet från en clown när du promenerar i Knalleborg så ska du inte bli rädd. Eller så är det precis det du ska bli. Amerikaner i exil tar halloween till Ekerö

- Lisa Halldén lisa.hallden@mitti.se

EKERÖ

Ta ett steg genom en gigantisk clowns skrattade mun, in i en mörk tunnel. När du kliver ut på andra sidan och den tunga röken skingras står du i det som en gång var en villaträdg­ård.

Här hänger massakrera­de dockor i ett knarrande pariserhju­l och i ett skjul sitter en hålögd spådam och väntar. Ett spöke griper efter dig.

– Välkommen till The carnevil of screams, säger Melanie Jamison-Ekeling.

Hon är amerikan och hängiven halloween-älskare.

– Det började för att jag ville att mina barn skulle få uppleva amerikansk kultur och nu har jag blivit besatt, säger hon.

Det är hennes trädgård på Skördeväge­n 11 i Knalleborg som under den sista veckan i oktober förvandlas till ett skräcktivo­li.

Tusentals besökare

Och folk tycks älska det. Förra året kom runt 2 000 besökare till huset under halloween och när Melanie tidigare under hösten la ut en efterlysni­ng efter byggmateri­al i en lokal Facebookgr­upp ledde det till runt 600 meddelande­n.

– Vi har fått brädor, järnstänge­r, ett gammalt trampolins­kydd, färg, allt möjligt. Så fort någon ska åka till tippen har de ringt mig så jag kan gå igenom lasset först, säger Melanie.

Till sin hjälp att planera och bygga har hon grannen Beth Bisaillon, även hon amerikan och halloweenä­lskare.

– Det här har varit mitt avbrott i arbetsdage­n. I stället för att ta en promenad har jag kommit hit och spikat och målat, säger hon.

Hemma hos henne själv är dekoration­en lite mer lågmäld.

– Jag har ett pumpafält och lite annat. Det är overthe-top i svenska mått mätt, men inte som det här.

I stället har den kreativa kraften fått hällas ut hos Melanie. För här sparas det inte på skräckkrut­et.

– Det har alltid varit min dröm, att göra om hela trädgården till halloween, säger Melanie.

Förra året var temat Valley of the dolls, vars kvarlevor nu hänger i pariserhju­let.

I år blir det ännu större och denna gång är det alltså clowner som ska få blodet att isa i Ekeröborna­s ådror.

– Jag är jätterädd för clowner, så det här är fullskalig immersions­terapi, säger Beth.

Klassiskt tivoli

Tillsamman­s har de drömt upp denna skräckvärl­d i klassisk tivolianda. Det blir kast med liten dödskalle, slå clownen i toppen med slägga och dunka-skelettet. I Hannibal’s snack shack kan bus-ellergodis-besökare få fickorna fyllda.

Bygget har tagit mycket tid

– redan i september drog det igång. Men det är mer lek än jobb, menar de båda.

Och även om deras respektive makar ibland kan ställa sig lite frågande till besatthete­n (” De ser oss knappt den här tiden på året”, säger Beth), så är familjerna med på halloweent­åget när det väl drar igång.

Melanies pappa kommer till och med över från USA för att hjälpa till.

– Förra året låste vi in honom i en zombie-box. Möjligen gör vi det i år igen, säger hon.

” Det har alltid varit min dröm.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? I Hannibal’s snack shack hänger Hannibal Lectors mask från filmen När lammen tystnar. Karnevalen stavas just Carnevil för att förtydliga att detta inte är vilket tivoli som helst, med betoning på evil...
FOTO: MIKAEL ANDERSSON I Hannibal’s snack shack hänger Hannibal Lectors mask från filmen När lammen tystnar. Karnevalen stavas just Carnevil för att förtydliga att detta inte är vilket tivoli som helst, med betoning på evil...
 ?? ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Clownhuvud­en som sticker upp ur buskarna får Pennywise, den dansande clownen från Stephen Kings Det, att framstå som en barnkalask­araktär.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Clownhuvud­en som sticker upp ur buskarna får Pennywise, den dansande clownen från Stephen Kings Det, att framstå som en barnkalask­araktär.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Beth Bisaillon och Melanie Jamison-Ekeling har tillsamman­s drömt ihop och byggt upp skräcktivo­lit i Melanies trädgård.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Beth Bisaillon och Melanie Jamison-Ekeling har tillsamman­s drömt ihop och byggt upp skräcktivo­lit i Melanies trädgård.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Brädor och färg har donerats från olika håll. ”Detta är hela Ekerös skapelse”, säger Melanie Jamison-Ekeling.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Brädor och färg har donerats från olika håll. ”Detta är hela Ekerös skapelse”, säger Melanie Jamison-Ekeling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden